Zvonku chrumkavý a zvnútra mäkký, nadýchaný chlieb.
Talianska chlebová pochúťka nenáročná na prípravu.
Nejde však o obyčajné pečivo, ale chlebík podľa viac ako 500 rokov starého receptu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Famózny recept na nadýchaný taliansky chlieb z youtube kanála table diary 식탁일기.
Potrebujeme:
260 g hladkej múky
200 g vody
15 g olivového oleja
4 g soli
2 g sušeného droždia
70 g cesnaku
20 g olivového oleja
1 g soli
mleté čierne korenie
Postup:
Do misky nalejeme vodu.
Pridáme droždie a potrasieme miskou, aby sa zmes premiešala.
Nasypeme múku.
Pridáme soľ a špachtľou premiešame.
Nalejeme olivový olej.
Dobre vymiesime.
Misku prekryjeme fóliou.
Necháme 30 minút kysnúť.
Ruky si namočíme vo vode a cesto prehneme z každej strany (viď video).
S cestom manipulujeme jemne, aby sme ho neroztrhli.
Celý proces zopakujeme trikrát.
Cesto v miske prekryjeme fóliou a necháme 20 minút odpočívať.
Celý proces skladania cesta aj s odpočívaním zopakujeme ešte dvakrát.
Misku s cestom prekryjeme fóliou a vložíme na noc do chladničky.
Formu na pečenie vymastíme olivovým olejom.
Do formy vložíme cesto, zľahka ho preložíme do tvaru štvorca a potom prevrátime (viď video).
Cesto necháme 20 minút odpočívať.
Po uplynutí doby cesto zľahka roztiahneme, vložíme do rúry a necháme 1-2 hodiny kysnúť.