plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasná sladkosť zo 4 prísad: Domáci karamel s arašiadami – zabudnite na tyčinky z obchodu, tento recept nemá konkurenciu!

Máte chuť na niečo úplne nové? Čo vás zaujme a čo ste doma ešte ani raz neskúšali? Ak áno, máme pre vás jeden zaujímavý tip na recept, ktorý vás ohromí. Ide o karamel s arašidmi, ktorý si môžete ľahko pripraviť v pohodlí domova.

Prečo? Lebo vás na ňom zaujme chuť karamelu, kombinácia s orechmi, rovnako ako vás stopercentne zaujme tiež zaujímavá výsledná sladkosť.

Navyše ide o recept úplne jednoduchý, bez použitia chémie, ktorej sú plné kupované výrobky. Nalákali sme vás? Ak áno, poďte sa pozrieť, čo všetko budete potrebovať.

Potrebujeme:

  • 1 šálka arašidov
  • 1 šálka mlieka
  • 700 gramov cukru
  • 70 gramov masla

Postup:

Ako prvé je potrebné nachystať mlieko. To dáte do hrnca a pomaly privediete k varu. Potom do neho nasypete trochu cukru a miešate, kým sa nerozpustí. Ďalej mlieko veľmi pozvoľna a veľmi pomaly varíte, a to zhruba 20 – 30 minút. Cieľom je zvariť mlieko na požadovanú konzistenciu. Medzi tým, čo sa mlieko ohrieva, môžete pristúpiť k príprave arašidov.

Arašidy (prírodné, nesolené) vložte na suché dno panvice a pomaly ich pražte tak, až budú zaujímavo voňať. Tiež dôjde k tomu, že sa z nich oddelí šupka, ktorú pozbierate a vyhodíte. Ďalej pridáte k arašidom tiež zvyšok cukru a začnete vytvárať karamel. Tu pozor na to, aby sa nespálil. Je lepšie postupovať skôr pomalšie a myslieť na neustále miešanie. Uvidíte, ako cukor začne karamelizovať a potom dôjde aj k tomu, že začne hnednúť.

Má karamel požadovanú farbu aj konzistenciu? Ak áno, môžete pokračovať v dokončovaní. A to tak, že k nemu najprv pridáte zvarené mlieko, ktoré dôkladne premiešate. Karamelová hmota sa tým výrazne zjemní. Miešajte do tej doby, než dôjde k prepojeniu oboch ingrediencií. Na záver nezabudnite pridať tiež vychladené na kocky nakrájané maslo. V tú chvíľu už panvicu nezahrievajte. Maslo pomaly vmiešavajte a nechajte rozpúšťať. Akonáhle dosiahnete potrebnú konzistenciu, stačí karamelovou hmotu preliať len do formy.

Teraz ju nechajte vychladnúť a neskôr ju dajte do chladničky, aby stuhla naozaj dôkladne. Potom už je pripravená na konzumáciu. Ako na ňu? Odporúčame karamel s arašidmi nakrájať na kocky, dať si jednu do úst a nechať rozpúšťať a pomaly hrýzť. Uvidíte, že sa jedná o veľmi zaujímavú chuť, ktorú budete milovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes