plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na domáci balkánsky syr skoro zadarmo: Keby som vedela, že je to také jednoduché, už dávno by ho prestala kupovať v obchode!

Zdravý, omnoho chudší a skutočne výborný balkánsky syr si vyrobíte skoro zadarmo u vás doma. Stačí vám obyčajný lacný tvaroh a slaná voda. Tento postup mám odskúšaný už hádam tisíckrát, ak máte radi tento druh syra, určite skúste, je to výborné!

Balkánsky syr, známy aj ako „balkan“ alebo „syr feta“, je obľúbenou prísadou do šalátov, omáčok a pečených jedál.

 

 

Jeho slaná chuť a ľahká štruktúra mu dodávajú univerzálnosť, ktorá ho robí ideálnym pre rôzne recepty.

Ak si chcete vychutnať túto lahodnú pochúťku bez nutnosti kupovať drahé produkty v obchode, skúste si ho pripraviť doma.

Ingrediencie:

2 kocky tvrdého tvarohu (po 250 g)

1,5 l vody

65 g jemne mletej soli

Postup:

Príprava tvarohu:

 

 

Tvaroh nechajte odkvapkať na sitku, aby ste z neho odstránili prebytočnú srvátku.

Solný roztok:

V hrnci priveďte vodu k varu a rozpustite v nej soľ. Nechajte roztok vychladnúť na izbovú teplotu.

Namáčanie tvarohu:

Vložte tvaroh do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Zalejte ho vychladnutým soľným roztokom tak, aby bol úplne ponorený. Nádoby pevne uzavrite.

Dozrievanie:

 

 

Nádoby s tvarohom umiestnite do chladničky a nechajte ich tam dozrievať 4 dni. Počas tejto doby syr absorbuje soľ a získa typickú balkánsku chuť.

Hotový syr:

Po 4 dňoch je váš domáci balkánsky syr hotový. Vyberte ho z nádoby, nakrájajte ho na kocky a podávajte podľa chuti.

Tipy:

 

 

Pre výraznejšiu chuť môžete do soľného roztoku pridať aj bylinky, ako napríklad rascu, tymián alebo oregano.

Domáci balkánsky syr môžete skladovať v chladničke až 2 týždne.

Ak chcete syr s pevnejšou konzistenciou, môžete ho po 4 dňoch dozrievania vybrať z nádoby a nechať ho odkvapkať na sitku ďalších 24 hodín.

Recept na domáci šalát s balkánskym syrom

Tento recept na šalát s balkánskym syrom je ideálny pre tých, ktorí hľadajú rýchle a chutné jedlo.

 

 

Je plný čerstvej zeleniny a lahodného syra a je hotový za pár minút.

Ingrediencie:

200 g cherry rajčiakov, prekrojených na polovicu

1 uhorka, nakrájaná na kocky

1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky

150 g balkánskeho syra, nakrájaného na kocky

1/2 hrnčeka olivových listov

1/4 hrnčeka olivového oleja

2 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžička sušeného oregana

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

V miske zmiešajte cherry rajčiaky, uhorku, cibuľu, balkánsky syr a olivové listy. V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, oregano, soľ a korenie. Prelejte dresingom cez zeleninu a syr a jemne premiešajte.

Podávajte ihneď s chlebom alebo pita chlebom.

Tipy:

Pre pikantnejšiu chuť môžete pridať do šalátu aj nakrájanú čili papričku.

Ak nemáte olivové listy, môžete ich nahradiť kapustou alebo petržlenovou vňaťou.

Šalát môžete obohatiť aj o ďalšiu zeleninu, ako napríklad papriku, cuketu alebo kukuricu.

Pre vegetariánsku verziu môžete balkánsky syr nahradiť tofu.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes