plny-hrniec_transparent_negativ.png

NIKDY nedávajte bobkový list do vývaru v TEJTO fáze varenia: Celý hrniec môžete rovno vyliať!

Keď budete zajtra variť vývar, jednoznačne si na to spomeňte.

Zaujíma vás, kedy je najlepšie pridať bobkový list do vývaru?

 

 

Tak, ako môže našu polievku obohatiť, po určitom bode dokáže aj úplne pokaziť jej chuť.

Zistite, prečo a kedy je najlepší čas pridať toto korenie.

Riaďte sa touto radou z portálu haps, aby ste váš vývar nechtiac nepokazili.

Bobkový list, aj keď je často podceňovaný, je kľúčovou zložkou, ktorá dodáva jedlám ešte lepšiu chuť a vôňu.

Pridaním do vývaru nielen obohatíme jeho chuť, ale zúročíme aj zdravotné benefity, ktoré nám tento skromný list môže ponúknuť.

 

 

Žiaľ, musíme byť veľmi opatrní, pretože čas zotrvania bobkových listov v polievke treba kontrolovať.

Ak plávajú vo vývare príliš dlho, môžu úplne zničiť jeho chuť.

Kedy pridať bobkové listy do vývaru?

 

 

Pamätajte na toto zlaté pravidlo.

Bobkový list by sa mal pridať v záverečnej fáze varenia vývaru, keď aromatické zložky už začínajú uvoľňovať svoje esencie. Nikdy nie na začiatku varenia!

Stačí jeden alebo dva lístky, aby sme dodali nášmu jedlu intenzívnu chuť a vôňu.

 

 

Príliš skoré pridanie v procese varenia však môže viesť k strate ich charakteristických vlastností, zhorknutiu a úplnému znehodnoteniu polievky.

Preto sa oplatí počkať, kým vývar nie je takmer dovarený.

Korenie by malo zostať v hrnci maximálne 10 až 15 minút.

 

 

 

Potom bude náš vývar dokonale ochutený.

Ako správne skladovať bobkové listy?

Správne skladovanie bobkových listov je kľúčové pre zachovanie ich čerstvosti a arómy.

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu udržať vaše bobkové listy v najlepšom stave:

Suché a chladné miesto.

 

 

Bobkové listy je najlepšie skladovať na suchom a chladnom mieste, mimo dosahu vlhkosti a slnečného žiarenia.

Nadmerná vlhkosť môže viesť k plesniam a príliš veľa svetla môže spôsobiť stratu chuti.

Uzavretá nádoba

 

 

Bobkové listy skladujte vo vzduchotesnej nádobe, aby ste zabránili vniknutiu vzduchu a vlhkosti.

Listy môžete pred vložením do nádoby umiestniť aj do plastových vrecúšok.

Oddeľte ich od ostatných korenín

 

 

Vyhnite sa skladovaniu bobkových listov s inými koreninami so silnou arómou, pretože môžu presiaknuť a zmeniť svoju chuť.

Neskladujte ich príliš dlho.

Bobkové listy je najlepšie použiť do niekoľkých mesiacov od nákupu, aby si zachovali svoju čerstvosť a chuť.

Staršie listy môžu stratiť svoju intenzitu.

 

 

Zdravotné benefity bobkového listu

Bobkový list sa hodí nielen do vývaru.

Skombinujte ho s jablkom a máte skvelú prírodnú medicínu.

 

 

Uvarte si z neho tento čaj.

Bobkový list používajte vždy sušený, pretože čerstvé listy môžu byť toxické.

Potrebujeme:

 

 

3 bobkové listy

1 jablko

1 l vody

voliteľné: škorica a med

Postup:

 

 

Ako prvé si dôkladne umyjeme jablko.

Potom ho rozrežeme na 4 časti a odstránime jadrovník.

Nakrájame na menšie kúsky.

Vodu nalejeme do hrnca a necháme zovrieť.

Potom pridáme bobkový list, škoricu a povaríme 5 minút.

 

 

Nakoniec pridáme jablko, odstavíme zo sporáka a necháme pod pokrievkou 10 minút.

Hotový nápoj preceďte cez sitko, pridajte med a pite ráno nalačno, alebo večer pred spaním.

Nikdy však nie dlhšie, ako 2 týždne, potom si musíte dať prestávku.

Zdravotné výhody

 

 

Bobkový list sa využíva najmä na dochucovanie rôznych omáčok a polievok.

Dokáže však oveľa viac.

V kombinácii s jablkom zlepšuje zrak, znižuje zápal a zmierňuje bolesť.

Pravidelná konzumácia tohto nápoja zmierňuje zápal kĺbov.

Tiež reguluje krvný obeh.

Pomáha pri migréne.

 

 

Posilňuje imunitný systém.

Pomáha bojovať s chorobou dýchacích ciest.

Jablko obsahuje antioxidanty s protizápalovým účinkom.

A tento čaj je tiež bohatý na vitamín C, preto je výborný aj pri chrípke a prechladnutí. 

 

 

Vďaka rozpustnej vláknine pektín, ktorá sa nachádza v šupke, veľmi účinne znižuje zlý cholesterol.

Preto by sa jablko nemalo šúpať.

Konzumáciou tohto nápoja tiež posilníte svoje srdce.

Bobkový list pomáha bojovať proti srdcovým chorobám, znižuje stres a krvný tlak.

 

 

Štúdia uskutočnená University of Medical Sciences v Iráne zistila, že bobkový list pomáha znižovať množstvo tuku v tele a lieči obličkové kamene. 

Tento nápoj je vhodný aj pre diabetikov a ako prevencia proti cukrovke, pretože reguluje hladinu cukru v krvi.

Ďalšou výhodou tohto nápoja je aj to, že spomaľuje starnutie buniek. 

Veľmi prospešný je na astmu, zapálené priedušky a tiež zlepšuje funkciu mozgu. 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn-Majka
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes