plny-hrniec_transparent_negativ.png

Famózne CIGÁNSKE zemiakové klobásy: Vynikajúca náhrada za klasické mäsové klobásy!

Sú bez mäsa, chutia fantasticky a nezaťažia žalúdok tak, ako klasika z mäsa!

Vynikajúce jedlo ktoré zasýti a na jeho prípravu nepotrebujete žiadne mäso.

 

 

Prekvapte svojich hostí touto originálnou pochúťkou :)

Tradičné jedlo s bohatou históriou

Cigánske zemiakové klobásy, známe aj ako „gója“ alebo „zemiakové klobásky“, sú tradičnou pochúťkou rómskej kuchyne, ktorá si získala popularitu aj medzi Slovákmi. Táto jednoduchá, no chutná jedlo sa skladá zo zemiakovej zmesi plnenej do bravčových čriev a dochutenej rôznymi koreninami.

Ich história siaha hlboko do minulosti. Predpokladá sa, že ich pôvod siaha do Indie, odkiaľ ich Rómovia priniesli so sebou na svojej ceste do Európy. Vďaka dostupným surovinám a nenáročnej príprave sa stali populárnym jedlom medzi chudobnejšími vrstvami obyvateľstva.

 

 

Dnes sú cigánske zemiakové klobásy obľúbenou súčasťou rómskej kuchyne a postupne si získavajú aj srdcia gurmánov po celom Slovensku. Ich lahodná chuť a jednoduchá príprava z nich robia ideálne jedlo pre rôzne príležitosti, od rodinných stretnutí až po grilovačky s priateľmi.

Na zemiakové klobásy potrebujeme:

500 g surových zemiakov

100 – 120 g bravčovej masti s oškvarkami

2 ks cibule

2 – 3 strúčiky cesnaku

1ČL krupice

Soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

bobkový list podľa chuti

1 m jedlých čriev (kúpite v mäsiarskych potrebách)

Postup:

Ošúpte si zemiaky, aj cibuľu.

 

 

Zemiaky nakrájajte na malé kocky a zalejeme vodou.

Cibuľku si nakrájajte na drobno a osmažte na bravčovej masti do sklovita.

Pridajte oškvarky a zmiešajte s cibuľkou.

Zemiaky sceďte a pomeľte mlynčekom na mäso.

Pridajte k nim cibuľu s oškvarkami.

Osoľte, okoreňte, pridajte cesnak a krupicu.

 

 

Všetko dobre premiešajte a môžete začať plniť.

Ak nemáte stroj na plnenie, postačí vám aj plastová fľaša.

Použite 1,5 litrovú fľašu a hrdlo odrežte s dĺžkou 7-8 cm.

Na tej strane, kde sa fľaša uzatvára vrchnákom pripevnite potravinárskou niťou črevo, z druhej strany začnite plniť zemiakovou plnkou.

Naplnenú klobásku uviažte a položte na plech vystlaný papierom na pečenie.

Potrite rastlinným olejom a sójovou omáčkou a nechajte asi 10 minút stáť.

 

 

Pripravené klobásky pečte v rúre pri teplote 180 stupňov asi 40-50 minút.

Aby vám črievka nepraskli, treba ich asi 2-3 krát prepichnúť tenkou ihlou v intervale cca 10 minút.

TIP:

 

 

Ak si chcete urobiť zásoby, zemiakové klobásky sa dajú aj zmraziť.

Neskôr ich len vytiahnete, necháte rozmraziť, potriete olejom a sójovou omáčkou a môžete piecť.

Zdroj: tipichnyjkulinar.com

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes