plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dvojfarebná šľahačková BÁBOVKA na plechu: Zabudnite na suché cesto, tento koláč je na 100 bodov!

Táto bábovka zo šľahačkového cesta je náš najobľúbenejší koláčik!

Výborný recept na dvojfarebný koláčik, ktorý môžete pripraviť s ovocím podľa chuti.

Koláčik vôbec nie je suchý a za fantastický výsledok vďaší šľahačke, ktorá sa pridáva do cesta.

 

 

Určite skúste a zaručene ho nebudete robiť poslednýkrát.

Prečo sa oplatí do cesta pridať smotanu na šľahanie?

Smotana na šľahanie v ceste na koláče má viacero pozitívnych vlastností:

Krehkosť: Dodáva cestu krehkosť a jemnosť, čím zabraňuje jeho tuhnutiu a vysušeniu. Koláče sú tak lahodnejšie a rozplývajú sa na jazyku.

Bohatá chuť: Smotana obohacuje chuť cesta a dodáva mu jemnú mliečnu arómu. Koláče tak chutia plnšie a lahodnejšie.

Vláčnosť: Smotana pomáha udržať v ceste vlhkosť, čím zabraňuje jeho vyschnutiu a predlžuje trvanlivosť koláčov. Koláče tak zostávajú mäkké a chutné aj na druhý deň.

Nadýchanosť: Vďaka obsahu tuku smotana robí koláče ľahšími a vzdušnejšími.

Farba: Smotana dodáva cestu jemne zlatú farbu, ktorá je pre koláče typická.

Na smotanovú bábovku na plechu potrebujeme:

 

 

250 ml smotana na šľahanie

4 ks vajce

250 g kryštálový cukor (ak máte radi menej sladké dezerty, použite len 200 g)

1 bal. vanilkový cukor

300 g polohrubá múka

2 lyžičky prášok do pečiva

šitpka soľ

2 lyžice kakao

150 g ovocia – broskyne, marhule, jahody alebo iné ovocie

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

Rúru predhrejte na 180 stupňov.

 

 

Pripravíme si plech o veľkosti 30 x 25 cm.

Dno poriadne vymažeme olejom a vysypeme múkou.

Ovocie nakrájame na malé kúsky alebo dáte celé.

 

 

Môžete použiť čerstvé, alebo zavárané ovocie.

Ak použijete zavárané ovocie, uberte cukor, aby nebol koláč až príliš sladký.

Smotanu vyšľaháme do tuhej šľahačky.

 

 

V druhej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom a vanilkou do peny.

Postupne pridáme múku s práškom do pečiva a štipkou soli.

Jemne vareškou premiešame.

 

 

Nakoniec zľahka primiešame vyšľahanú šľahačku.

Polovicu cesta zafarbíme kakaom.

Teraz môžeme vrstviť.

 

 

Na dno nalejeme tmavé cesto, poukladáme nakrájané jahody a na vrch nalejeme svetlé cesto.

Pečieme do zlata – skúšame špajdlou, či je cesto upečené (30 – 45 minút).

Pred podávaním vrch posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes