plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajný TRIK šéfkuchára na najchutnejšie pečené zemiaky: Sú chrumkavé ako vyprážané a s minimom oleja!

Moja známa kuchárka ma naučila robiť zemiaky takto a robila som ich presne tak aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala. Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.

Moja známa kuchárka ma naučila robiť zemiaky takto a robila som ich presne tak aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala.

Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.

 

 

Potrebujeme:

1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)

1 lyžička soli

2 l studenej vody

50 ml oleja

Koreniny podľa chuti:

Rasca

Tymián

Rozmarín

Červená paprika

Postup:

Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky.

 

 

Staršie zemiaky aj ošúpte.

Ja zvyknem veľké zemiaky krájať klasicky na mesiačiky, ako keď robím hranolky.

 

 

Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň.

Necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena.

Potom zemiaky hneď scedíme.

Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.

 

 

Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry.

Následne nastavte na 160 stupňov.

Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja zemiaky.

Premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou.

 

 

Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.

Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu.

 

 

Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.

Vnútri však ostávajú krásne mäkučké.

Chutia skutočne ako vyprážané a pritom s minimom oleja!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Majka Dobrodenková

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes