plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak zostane pohár kefíru a 3 jablká, vždy robím tento KOLÁČ: Jednoduchší ako bublanina a ešte oveľa CHUTNEJŠÍ!

Vynikajúci a skutočne veľmi jednoduchý koláč z kefíru a jabĺk.

Ešte jednoduchý ako bublanina.

 

 

Potrebujeme:

Jablká (stredná veľkosť) – 3 ks

Vajcia- 3 ks

Cukor kr. – 150-180 g

Maslo – 60 g (30 + 30)

Kefír – 1 šálka (200 ml)

Pšeničná múka hladká – 250 – 300 g (podľa konzistencie cesta)

Prášok do pečiva – 1,5 lyžičky

Postup:

 

 

Rozbijeme vajcia do hlbokej misky, pridáme cukor.

Všetko vyšľaháme metličkou do nadýchanej peny.

Ak chcete ušetriť čas – použite mixér.

 

 

Maslo roztopíme v mikrovlnnej rúre alebo na varnej doske. Necháme vychladnúť.

Do rozšľahaných vajec pridáme asi polovicu celkového množstva tekutého masla.

Vymiešame metličkou.

 

 

Ďalej nalejeme kefír izbovej teploty. Znova premiešame.

Múku preosejeme a spolu s práškom do pečiva pridáme do spoločnej misy k tekutým surovinám.

Je lepšie pridávať po častiach a hneď miešať, ľahšie sa zbavíte hrudiek.

 

 

Upozorňujeme, že nemusí byť potrebná všetka múka.

Cesto by nemalo byť príliš husté – malo by byť hladké a jemné.

 

 

Hotové cesto vylejeme do zapekacej misy (priemer 26 cm).

Ak je riad sklenený, keramický alebo kovový, nezabudnite ho vopred namazať olejom a posypať múkou.

Silikónovú formu netreba vopred vymastiť – koláč z nej ľahko vyberiete.

 

 

 

Teraz vezmeme jablká, nakrájame ich na polovicu, vyberieme jadro.

Potom nakrájame na tenké plátky.

Na cesto uložíme plátky jabĺk tak, že ich jemne vtlačíme do cesta.

 

 

Vrch posypeme cukrom podľa chuti. Fanúšikovia výrazných chutí môžu pridať štipku škorice.

Na vrch koláča nalejeme zvyšok masla a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 40 minút.

Keď je koláč na vrchu zhnednutý, skontrolujte pripravenosť stredu drevenou špajdlou.

 

 

 

Hotový koláč vyberieme z formy a podávame s čajom. Toto pečivo je veľmi chutné za studena aj za tepla.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes