Výborná a osviežujúca letná torta plná fantastického krému a z ľahulinkého cesta. Dá sa však pripraviť aj úplne bez pečenia.
Potrebujeme:
Poznámka: Môžete urobiť aj verziu bez pečenie a ako základ použiť obyčajné piškóty či maslové sušienky)
Na cesto:
75 g mäkkého masla
75 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
2 vajcia (s)
125 g hl. múky
1 lyžička prášku do pečiva
Štipka soli
Broskyne alebo marhule (môžu byť aj z konzervy)
Na krém:
500 tvarohu – jemného, bez hrudiek
2 šálky smotany na šľahanie (400 g)
Želatínový stužovač za studena
Práškový cukor podľa toho, ako sladíte
Postup:
Na studenú formu stačí, ak sušienky, alebo piškóty uložíme na dno formy s priemerom 26 cm. Pokvapkáme ovocným džúsom alebo mliekom.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, jedno po druhom zašľaháme do zmesi vajcia. Nakoniec pridáme sypké prísady a vymiešame jednotné cesto. Navrstvíme do vymastenej a múkou vysypanej formy (26 cm) a dáme piecť na 20-25 minút (teplota pečenia cca 180 stupňov). Pečieme dozlatista.
Necháme vo forme vychladnúť 10 minút a potom vyberieme z formy. Necháme vychladnúť.
Ovocie nakrájame na kúsky. Vychladnutý korpus dáme späť do formy a pokvapkáme trochou džúsu alebo mleka a uložíme naň ovocie. Na krém len vyšľaháme tvaroh so šľahačkou a osladíme podľa chuti – ak je krém až príliš tuhý, pokojne pridajte aj lyžicu alebo dve bieleho jogurtu). Nakoniec vmiešame stužovač za studena (prirpavíme ho podľa návodu na obale). Krém navrstvíme na korpus s ovocím (steny fromy môžeme trochu pomastiť, aby sa krém nelepil na boky). Dáme vychladiť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)