plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pečiem už veľa rokov, ale tak nadýchaný korpus som ešte nikdy neupiekla: 1 recept na všetky torty, zákusky aj koláče -nič viac vám netreba!

Výborný recept od mojej milej kamarátky Hanky. Už som skúsila množstvo rôznych prevedení, ale toto je zatiaľ najdokonalejší korpus. Nadýchaný, jemný a vláčny. Len ho počas pečenia dobre sledujte, kedže každá rúra pečie inak. Môžete ho pokojne upiecť aj deň vopred.

Výborný recept od mojej milej kamarátky Hanky. Už som skúsila množstvo rôznych prevedení, ale toto je zatiaľ najdokonalejší korpus. Nadýchaný, jemný a vláčny. Len ho počas pečenia dobre sledujte, kedže každá rúra pečie inak. Môžete ho pokojne upiecť aj deň vopred.

Potrebujeme:

100 g hladká múka

140 g polohrubá múka

2 lyžičky kypriaci prášok do pečiva

1 vanilkový struk (alebo vanilkový cukor)

200 g práškový cukor

2 lyžičky vanilkového cukru

4 vajcia

100 ml voda

100 ml olej

Poznámka: niekto dáva vodu a olej len po 50 ml, uvidíte podľa konzistencie cesta, ja dávam 100 ml z oboch)

Postup:

Toto množstvo cesta stačí na tortovú formu o priemere 24cm (ak chcete hrubšiu piškótu) alebo 26cm (pre tenšiu piškótu).

Žĺtka spolu s oboma cukrami vymiešame do peny a striedavo vmiešavame po lyžičkách olej a vodu. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a spolu s múkou zmiešanou s práškom do pečiva a striedavo primiešavame k žĺtkam. Do cesta nakoniec jemne primiešame vanilkové semiačka z vanilkového struku. Cesto rovnomerne rozlejeme na vymastený a múkou vysypaný  plech. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C počas cca 20 minút (tak aby cesto nebolo tvrdé a ani nedopečené, kontrolujeme špajdlou). Upečenú vanilkovú piškótu necháme poriadne vychladnúť.

foto: dierezepte

Najlepšie recepty na dnes