Výborný recept od mojej milej kamarátky Hanky. Už som skúsila množstvo rôznych prevedení, ale toto je zatiaľ najdokonalejší korpus. Nadýchaný, jemný a vláčny. Len ho počas pečenia dobre sledujte, kedže každá rúra pečie inak. Môžete ho pokojne upiecť aj deň vopred.
Potrebujeme:
100 g hladká múka
140 g polohrubá múka
2 lyžičky kypriaci prášok do pečiva
1 vanilkový struk (alebo vanilkový cukor)
200 g práškový cukor
2 lyžičky vanilkového cukru
4 vajcia
100 ml voda
100 ml olej
Poznámka: niekto dáva vodu a olej len po 50 ml, uvidíte podľa konzistencie cesta, ja dávam 100 ml z oboch)
Postup:
Toto množstvo cesta stačí na tortovú formu o priemere 24cm (ak chcete hrubšiu piškótu) alebo 26cm (pre tenšiu piškótu).
Žĺtka spolu s oboma cukrami vymiešame do peny a striedavo vmiešavame po lyžičkách olej a vodu. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a spolu s múkou zmiešanou s práškom do pečiva a striedavo primiešavame k žĺtkam. Do cesta nakoniec jemne primiešame vanilkové semiačka z vanilkového struku. Cesto rovnomerne rozlejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C počas cca 20 minút (tak aby cesto nebolo tvrdé a ani nedopečené, kontrolujeme špajdlou). Upečenú vanilkovú piškótu necháme poriadne vychladnúť.
foto: dierezepte