Tento koláč je výborný, ja robím verziu bez samostatného varenia karamelu, vytvorí sa v rúre počas pečenia, prikladám ale aj recept, v ktorom sa karamel varí zvlášť. Môžete si vybrať, ktorý vám vyhovuje viac. :-)
Potrebujeme:
Jablká
3 lyžice oleja alebo masla
Kryštálový cukor
3 vajcia
4 lyžice oleja
4 lyžice práškového cukru + trochu cukru do snehu
4 lyžice studenej vody
5 lyžíc polohrubej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
Postup:
Na okrúhlu tortovú formu natrieme olej, alebo husto rozotrieme maslo ( 3 lyžice) a husto posypeme kr. cukrom. Na tento základ husto uložíme plátky jabĺk (čiastočne sa môžu prekrývať) a dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov zapiecť na 15 minút.
Medzitým si pripravíme cesto: 3 bielky vyšlaháme s cukrom do hustého snehu. 3 žĺtky vyšľaháme do peny so 4 lyžicami cukru práškového, 4 lyžicami oleja, pridáme 5 lyžíc studenej vody a za stáleho šľahania pridáme 5 lyžíc polohrubej múky a 2 malé lyžičky kypriaceho prášku. Potom sneh opatrne vmiešame so žĺtkovým cestom, nalejeme na jabĺčka a dáme piecť 180 st. na 45-50 minút.
Kedže každá rúra pečie inak, ako test pichneme do cesta špáradlom, keď sa nelepí je upečené. Vyberieme, nechám vychladiť, prevrátime posypem jemne mletými orechmi a podávam zo šľahačkou. Koláčik je neskutočne dobrý.
Obrátený koláč s karamelom (karamel sa robí zvlášť)
Potrebujeme:
4-5 jabĺk
1/4 šálky + 1 PL masla
7 lyžíc cukru
1 lyžičku škorice
Cesto:
75 g masla izbovej teploty
5 lyžíc cukru
3 vajíčka
3 lyžice smotany
postrúhanú kôru z chemicky neošetreného 1 citróna
1 lyžičku vanilkového extraktu
2 lyžičky prášku do pečiva
11 lyžíc múky