NIKDY nevyhadzujte túto časť z papriky: TU je dôvod a mal by to vedieť každý človek!

Vedeli ste, že niekedy môže byť aj obyčajný odpad z kuchyne užitočnejší, ako sa môže zdať? Presne to platí o semienkach z papriky.

Každý deň sa pri príprave najrôznejších jedál vznikne aj množstvo odpadu.

 

 

To, čo častokrát považujeme len za odpad sa však dá skvele využiť.

Samozrejme, ak viete ako a na čo.

Dnes vám poradíme, ako využiť semienka z papriky, zvyšky z byliniek, jablkové šupky a ďalší bežný odpad z kuchyne.

Možno budete prekvapení, ako skvele vám tieto zvyšky môžu poslúžiť.

Semienka z papriky

 

 

Paprika je sama o sebe veľmi zdravá zelenina a oplatí sa ju konzumovať v rôznych podobách.

Vedeli ste, že semienka a stred papriky obsahuje ešte viac minerálov a vitamínov ako samotný plod.

Vrelo odporúčame zaradiť ich do jedálneho lístka. Môžete to urobiť mnohými spôsobmi.

Ak budete nabudúce pripravovať papriku, semienka a stred nevyhadzujte, ale odložte ich bokom a nechajte usušiť.

 

 

Sušené rozdrvené semienka môžete využiť ako skvelé korenie, ktoré je vynikajúce napríklad do domácich vývarov alebo gulášu.

Ukrývajú nielen špecifickú arómu, ktorá vaše pokrmy prevonia, ale aj výraznú chuť, ktorá dodá jedlu vynikajúcu chuť.

Sušené semienka z pálivej papriky sú vynikajúce do pikantných pokrmov.

V profesionálnych kuchyniach sa semienka vždy starostlivo uchovávajú, práve na výrobu už spomínaného korenia.

Stonky z byliniek

 

 

Ak používate v kuchyni čerstvé bylinky s veľkou pravdepodobnosťou využijete len lístky, prípadne tenké časti stonky.

Hrubá stonka často končí v koši, pretože nevieme , ako ju správne využiť.

Skvelým tipom je pridať ich do octu či oleja a vyrobiť vynikajúce voňavé dochucovadlá do vašich jedál (ideálne sú napríklad stonky z rozmarínu, tymianu, koriandra či petržlenu).

Stonky môžete tiež usušiť, rozdrviť a pridať do soli – získate tak vynikajúcu ochutenú soľ, skvelú na grilovačku alebo dochucovanie pečeného mäsa.

Sušené stonky mäty zmiešané s cukrom sú vynikajúce na do domácich limonád, drinkov či dezertov.

Šupka z melónu

Ak máte problém s akné, môže vám pomôcť práve šupka z melónu.

Nevyhadzujte ju, ale vložte do vody a nechajte odstáť minimálne 24 hodín.

Potom si šupky priložte k pokožke.

Jemné trenie pomôže k odstráneniu a rýchlemu hojeniu stôp po akné.

Šupky z jabĺk

 

Z ohryzkov jabĺk môžeme ľahko vyrobiť užitočnú surovinu do našej domácnosti – jablčný ocot.

Stačí, ak ohryzky nakrájate na menšie kúsky, zalejte obyčajným octom a necháte kvasiť.

Keď zmes vykvasí, máte k dispozícii cenný ovocný ocot.

Ak pripravujete dezert alebo jednoducho servírujete jablká bez šupiek – rozhodne by nemali skončiť v koši.

Obzvlášť, ak máte k dispozícií domáce jablká.

Z šupiek totiž môžete pripraviť voňavý čaj. Šupky tiež pomôžu vyčistiť kovové hrnce a panvice, ale tiež prospeje vašej kráse.

Umiestnite si ich na kruhy pod očami a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom stačí šupku odstrániť, umyť si tvár a naniesť bežná krém – kruhy sú preč.

Šupky z uhoriek

 

Ak pripravujete uhorkový šalát a uhorky šúpete, šupky z nich môžete stále skvele využiť.

Pomôžu vám napríklad vrátiť lesk tmavým koženým topánkam – stačí, ak ich šupkami jednoducho potriete.

Môžete z nich tiež vytvoriť prírodný osviežovač vzduchu do vašej domácnosti s úžasne sviežou vôňou.

Stačí, ak šupky vložíte do hrnca, zalejete vodou a chvíľu povaríte.

Potom pridajte citrónovú šťavu, prelejte do fľaše s rozprašovačom a môžete si užívať sviežu a príjemnú vôňu.

Šupky z uhoriek tiež pomôžu so zahmlievaním zrkadiel.

Stačí, ak nimi sklenený povrch jednoducho pretriete.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie