Pripravte si doma chlieb, ktorý je taký jemný a nadýchaný, že sa vám bude roztápať na jazyku.
Odkedy som vyskúšal tento fantastický recept, chlieb už v obchode nekupujem.
Unikátny recept na výnimočný jemný chlieb z youtube kanála Qiong Cooking.
Potrebujeme:
1 vajce
3 PL sladeného kondenzovaného mlieka (60 g)
1 ČL instantného droždia (3 g)
0,6 šálky mlieka (140 ml)
2 šálky chlebovej alebo hladkej múky (300 g)
1/2 ČL soli (3 g)
2 PL neosoleného masla (28 g)
Postup:
Do misky rozbijeme vajce.
Pridáme kondenzované mlieko.
Nasypeme droždie.
Nalejeme mlieko a špachtľou vymiešame.
Pridáme múku a soľ.
Dôkladne premiešame.
Potom cesto vymiesime rukou.
Vytvarujeme guľu.
Misku prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.
Po uplynutí doby preložíme cesto na stôl.
Roztiahneme ho prstami a do cesta vmiešame zmäknuté maslo.
Potom vypracujeme hladké cesto.
Vytvarujeme guľu.
Potom cesto prikryjeme miskou a necháme kysnúť asi hodinu.
Po uplynutí doby vytlačíme z cesta vzduch a rozdelíme na 6 častí.
Každú časť cesta zaokrúhlime.
Prikryjeme fóliou a necháme 15 minút odpočívať.
Po uplynutí doby cesto stlačíme a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
Jednu stranu cesta postláčame prstami (viď video).
Potom cesto zrolujeme a vyvaľkáme dlhý pás.
Cesto vložíme do zapekacej formy (20 x 20 cm).
Formu s cestom prikryjeme fóliou a necháme kysnúť asi 50 minút.
Po nakysnutí potrieme vrch vajíčkom.
Formu vložíme do rúry predhriatej na 170°C.
Pečieme asi 20 minút.
Po upečení potrieme vrch maslom alebo kondenzovaným mliekom.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: