plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nestrácam čas trhaním vetvičiek: Z ríbezlí pripravujem rýchly nápoj!

Červené ríbezle je ovocie, ktoré si zaslúži väčší podiel v našom jedálničku.

Pripravte si lahodný nápoj z tohto obľúbeného ovocia.

 

 

Vynikajúci recept na ríbezľový nápoj z portálu smakdnia.

Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali konzumovať ríbezle:

Ríbezľa je bohatá na vitamín C, ktorý je dôležitý pre zdravie pokožky, vlasov a obranyschopnosti organizmu.

 

 

Obsahuje aj ďalšie vitamíny ako vitamín K, ktorý je dôležitý pre kosti a zuby.

Ďalej obsahuje železo, vápnik, antioxidanty a antioxidanty.

Je tiež nízkokalorická a bohatá na vlákninu, ktorá je dôležitá pre fungovanie tráviaceho systému.

 

 

Červené ríbezle majú navyše príjemnú, mierne kyslú chuť.

Môžeme ich pridať do mnohých produktov, ako sú šaláty, dezerty alebo džemy.

Tu je jednoduchý recept, ktorý vám ušetrí prácu a čas pri únavnom oberaní ríbezlí z vetvičiek.

 

 

Na nápoj a želé potrebujeme:

1,5 kg červených ríbezlí

1 kg kryštálového cukru

3 l vody

Postup:

Bez odstraňovania ovocia z vetvičiek ho umyjeme v miske so studenou vodou.

Vodu precedíme cez sitko.

Ríbezle vložíme do hrnca.

 

 

Nasypeme cukor a miešame, aby sa ríbezle obalili cukrom a pustili šťavu.

Je lepšie použiť väčší hrniec – počas varenia sa zmes spení a zväčší objem.

Privedieme do varu.

Potom znížime teplotu a varíme na miernom ohni 8 minút.

 

 

Keď zmes prestane peniť a začne bublať veľkými bublinami, môžeme vypnúť sporák.

Zmes precedíme cez jemné sitko a nalejeme do pohárov.

Zavrieme viečkami a uložíme na tmavé miesto.

 

 

Hmotu, ktorá zostane po precedení, nevyhadzujeme.

Vložíme do trojlitrovej nádoby, zalejeme vriacou vodou a uzavrieme.

Nepridávame ďalší cukor.

 

 

Vznikne ľahký nápoj, ktorý dokonale uhasí smäd.

Môžeme tiež zaliať studenou filtrovanou vodou a ihneď konzumovať.

Studené želé

 

 

Pomocou odšťavovača môžeme pripraviť želé rôzne (môžeme ho prelisovať aj so stonkami cez mlynček na mäso a potom pretrieť  cez sitko).

Vylisovanú šťavu zohrejeme len toľko, aby sa rozpustil cukor a hneď ju schladíme.

Vložíme do sterilizovaných pohárov a necháme odstáť cez noc (nezatvárame viečkami).

 

 

Na druhý deň tekutina v pohároch stuhne a potom ich uzavrieme viečkom.

Vytlačenú šťavu z ríbezlí môžeme osladiť aj cukrom a necháme, pektín sa zapracuje a cukor sa konečne rozpustí.

Chutné čerstvé želé vyjde aj bez varenia.

 

 

Želé skladujeme v mrazničke.

Po rozmrazení jeho hustá elastická štruktúra nezmizne.

Hmotu, ktorú zostala pri lisovaní, môžeme v každom prípade použiť na prípravu teplého kompótu alebo studeného nápoja.

 

 

Dobrú chuť a na zdravie!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes