plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ako uvariť DOKONALÚ ryžu? Takmer každý robí tieto 2 chyby a kazí tým výsledok!

Takto pripravíte skutočne dokonalú ryžu.

Ostrieľané gazdinky zvládnu pripraviť chutnú ryžu ľavou zadnou.

 

 

Uvarte ju podľa tohto receptu a už nikdy ju inak variť nebudete.

Rodina bude nadšená! YouTube kanál Рецепты в гостях у Вани prezradil, ako uvariť dokonalú ryžu.

Dve najčastejšie chyby pri varení ryže

Výber správneho hrnca

Prvou chybou je nesprávny výber hrnca.

 

 

Hrniec, v ktorom sa chystáte variť ryžu, by mal mať hrubé dvojité dno, aby sa vám zospodu nepripekala.

Ideálny pomer

Druhou častou chybou je zlý pomer ryže a vody.

 

 

Mali by ste použiť na jednu 250 ml šálku ryže 500 ml vody.

Pred vložením ryže do hrnca ju dôkladne umyte v studenej vode niekoľkokrát.

Voda by mala byť posledný raz úplne čistá.

 

 

Ryžu scedíme, pridáme do hrnca a zalejeme vodou.

Pridajte soľ podľa chuti, priveďte do varu a stiahnite ohrev.

Teraz povarte 12 minút, odstavte a nechajte chvíľu pod pokrievkou dôjsť.

 

 

Vďaka tomuto postupu sa vám ryža nikdy nepripáli, má dokonalú konzistenciu, aj chuť.

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu na konci článku.

RECEPT na ryžu od pani kuchárky

 

 

Ak však patríte medzi tie, ktoré nie a nie prísť na to, v čom je ten fígeľ, ste tu správne.

Niekedy sú tie najjednoduchšie riešenia, tie najsprávnejšie a stačí jeden trik, vďaka ktorému sa to vždy podarí!

 

 

Ako pripraviť dokonalú ryžu?

 

Takto pripravená ryža je presne akurát – ani tvrdá, ani rozvarená, má krásny tvar a aj keby ste ju jedli samotnú, tak si na nej pochutíte. Žiadna lepivá hmota bez tvaru a chuti.

Jej príprava nezaberie viac ako 20 minút a keď ju ochutnáte, tak zistíte, že lepšiu ryžu ste pravdepodobne ešte nejedli!

Tak poďme na to…

 

 

Potrebujeme:

1 hrnček guľatozrnnej ryže

1 hrnček vody

1 ČL soli

1 ČL masla

Postup:

Tento recept je hrnčekový, takže nepotrebujete váhu.

Stačí len hrnček s objemom 250 ml, čo vystačí asi pre 2 – 3 osoby.

 

 

1 hrnček ryže nasypeme do sitka.

Ten istý hrnček použijeme aj ako odmerku na vodu, ktorú dáme zovrieť do rýchlovarnej  kanvice.

 

 

Ryžu si prepláchneme pod teplou tečúcou vodou.

Dôkladne ju miešame rukou, aby bola naozaj dobre prepláchnutá.

To, či máte ryžu dobre umytú zistíte tak, že cez sitko už netečie voda mliečnej farby, ale číra. 

 

 

Pripravíme si hrniec s hrubším dnom a doňho nalejeme vriacu vodu z kanvice. 

Osolíme ju lyžičkou soli, pridáme aj lyžičku masla.

Keď voda v hrnci vrie, primiešame do nej ryžu.

To je základný rozdiel, žiadne restovanie ryže a následné zalievanie vodou.

Postup je presne opačný!

 

 

Teraz už stačí ryžu len prikryť pokrievkou, znížime ohrev na minimum.

Takto ju varíme presne 16 minút. 

 

 

Počas varenia s ryžou nijako nemanipulujeme, nemiešame a neodkrývame. 

Po uplynutí hore uvedenej doby odstavíme ryžu zo sporáka, dáme dolu pokrievku.

Popicháme vidličkou, aby sme ju prevzdušnili. 

 

 

Hotovo.

Teraz si môžete vychutnať dokonalú ryžu. 

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes