plny-hrniec_transparent_negativ.png

Prudko jedlé tvarohové rožteky: To tvarohové cesto nemá chybu!

Rožteky z tvarohového cesta sú vynikajúcou alternatívou ku klasickému pečivu a pečivu z lístkového cesta. Sú úžasne jemné, voňavé a navyše zdravé. Možete si ich pripraviť len tak bez náplne, alebo si zvolíte náplň, ktorú máte najradšej. Recept si určite uložte, pretože každý, kto ochutná, ho bude od vás pýtať! :)

Potrebujeme:

250 g hladkej múky špeciál

250 g hrudkovitého tvarohu (môžete použiť aj jemný)

250 g masla

štipku soli

80 g práškového cukru

1 celé vajce

Postup:

Zo všetkých ingrediencií si vypracujeme cesto a necháme odpočívať v chladničke, najlepšie cez noc. Náplň si pripravte podľa svojich preferencií. Môžete naplniť pokojne aj ovocím, napríklad jahodami, slivkami a pod., alebo džemom. Výber plnky je len na vás. Cesto si potom rozvaľkajte a rozrežte rovnomerne na trojuholníky. Plnku vrstvite vždy do najširšej časti, zrolujte a potrite žĺtkom. Naukladajte na plech vedľa seba (plech nemusíte vymastiť, keďže cesto obsahuje maslo) a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov asi na 20 minút. Rožky so sladkou plnkou môžete potom posypať práškovým cukrom a ak ste ich pripravili na slano, môžete zvoliť syrovú, prípadne sezamovú posýpku.

Ak nemáte osvedčený recept na plnku do rožtekov, pridávame pár obľúbených inšpirácii.

Medovo-maková náplň

1 a pol šálky mletého maku

mlieko podľa potreby

3/4 šálky medu

1 a pol PL citrónovej šťavy

Postup:

Mak zalejeme mliekom tak, aby bolo presne nad úrovňou maku. Privedieme do varu, pridáme med a varíme, kým plnka nezhustne. Potom pridáme citrónovú šťavu a dobre premiešame. Plníme rožteky touto plnkou a keď sú potreté vajíčkom, môžeme posypať makom.

Malinový džem (alebo iný)

Cesto si pripravte podľa návodu vyššie a na každý trojuholník navrstvite lyžičku malinového (alebo iného) džemu. Zrolujte, potrite vajíčkom a upečte. Hotové rožky posypte práškovým cukrom.

Rožteky s čokoládou

Cesto si opäť rozvaľkajte a rozrežte podľa inštrukcií vyššie, čokoládu nalámte na malé kúsky a navrstvite na každý trojuholník. Potrite žĺtkom, posypte kryštálovým cukrom a upečte.

Orechová náplň

200 g mletých orechov

200 g cukru (môžete dať menej, ak máte radi menej sladké)

1 dl vody

citrónová kôra, alebo škorica podľa chuti

Postup:

Plnku vymiešajte a navrstvite na širšiu časť každého rožteka. Zrolujte, potrite žĺtkom a upečte. Hotové rožteky posypte práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!

Zdroj: sovkusom.ru

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes