5 zemiakov
1 šálku smotany na varenie (250 ml)
1 šálku mlieka (250 ml)
1 ČL soli
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
syr
maslo
Postup:
Zemiaky nastrúhame na tenké plátky a vložíme do misky. Zalejeme studenou vodou a necháme odstáť 10 minút.
Do nádoby nalejeme mlieko, smotanu a zamiešame.
Pridáme soľ, čierne korenie, muškátový oriešok a dobre premiešame.
Na panvici rozpustíme maslo.
Zemiaky scedíme a poukladáme v tenkej vrstve.
Zalejeme smotanovou zmesou a naukladáme ďalšiu vrstvu zemiakov.
Proces opakujeme, kým neminieme zemiaky a omáčku.
Panvicu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 25 minút pri teplote 180°C.
Po uplynutí doby posypeme zemiaky nastrúhaným syrom.
Vložíme späť do rúry a pečieme do zlatista.
Po upečení môžeme servírovať.
Na recept č. 5 potrebujeme:
5 stredne veľkých zemiakov
450 g mletého mäsa
stonku zeleru
1 cibuľu
maslo
1 mrkvu
1 ČL soli
mletú papriku rozmarín
mleté čierne korenie
mozzarellu
jarnú cibuľku
Postup:
Ošúpané zemiaky na hrubo nastrúhame do misky.
Zalejeme studenou vodou a necháme odstáť 10 minút.
Do samostatnej misky pridáme mleté mäso.
Zelerovú stonku nakrájame na malé kocky.
Na panvici rozpustíme maslo.
Vložíme na kocky nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a zeler.
Premiešame a smažíme, kým nebude zelenina priehľadná.
Osmaženú zeleninu pridáme do misky s mäsom.
Potom pridáme nastrúhané zemiaky, soľ, mletú papriku, rozmarín a čierne korenie.
Nakoniec pridáme na kolieska nakrájanú cibuľku a všetko spolu zmiešame.
Plech vystelieme papierom na pečenie.
Nanesieme zmes a rovnomerne zarovnáme.
Plech vložíme do rúry.
Pečieme 30 minút pri teplote 200°C.
Po uplynutí doby posypeme nastrúhanou mozzarellou a pečieme ďalších 20 minút pri teplote 200°C.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: