Ponúkame vám dva výnimočné recepty na ultimátne dezerty, po ktorých nezostanú ani omrvinky.
Ovocné lahôdky s jedinečným nadýchaným krémom, ktoré vám naženú slinky do úst.
Fantastické recepty na neodolateľné krémové dezerty z youtube kanála Lecker mit Rika.
Na jahodovú tortu potrebujeme:
(1 šálka = 250 ml)
Na cesto:
80 g zmäknutého masla (1/3 šálky)
100 g kryštálového cukru (1/2 šálky)
1 vajce
200 g hladkej múky (1 a 2/5 šálky)
1 ČL prášku do pečiva
jahodový džem na otretie
Na pudingový krém:
500 ml mlieka (2 šálky)
1 vanilkový struk
400 g jahôd
60 g kryštálového cukru (1/3 šálky)
2 žĺtky
35 g kukuričného škrobu (1/3 šálky)
200 g smotanového syra (alebo creme fraiche) (4/5 šálky)
Na polevu:
1 balenie červenej tortovej polevy (12 g)
250 ml studenej vody
30 g kryštálového cukru (2 vrchovaté PL)
Postup:
Do misky pridáme maslo. Nasypeme cukor.
Pridáme vajce a mixérom vyšľaháme.
Pridáme múku, prášok do pečiva a prešľaháme.
Cesto vymiesime, zabalíme do plastového vrecka a vložíme na 30 minút do chladničky.
Po uplynutí doby cesto roztiahneme do tvaru kruhu a vložíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
Cesto posypeme múkou a rozvaľkáme po celej ploche.
Vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm.
Poprepichujeme vidličkou, prekryjeme papierom na pečenie a nasypeme ryžu.
Prvá fáza pečenia: formu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 15 minút pri teplote 180°C (horný/spodný ohrev).
Po uplynutí doby odstránime ryžu.
Druhá fáza pečenia: cesto vložíme späť do rúry a pečieme 10 minút pri teplote 180°C.
Po upečení potrieme cesto jahodovým džemom, potom ohraničíme fóliou a formou.
Do hrnca pridáme mlieko a vanilkový struk.
Privedieme do varu a necháme 30 minút odstáť na vypnutom sporáku.
Mlieko precedíme cez sitko a pridáme cukor.
Do samostatnej misky pridáme žĺtky, trochu studeného mlieka a škrob.
Metličkou dobre premiešame.
Zmes nalejeme do vriaceho vanilkového mlieka.
Počas miešania varíme, kým krém nezhustne.
Do uvareného krému pridáme smotanový syr a dôkladne zamiešame.
Horúci krém rozotrieme na cesto a poukladáme na polovicu prekrojené jahody.
Tortu necháme 30 minút vychladnúť.
V rajnici s vodou rozmiešame tortovú polevu.
Nasypeme cukor a zamiešame.
Na sporáku necháme minútu jemne prevrieť a potom necháme 5 minút vychladnúť.
Potom polevu nalejeme na vrch torty.
Tortu vložíme na 3-4 hodiny do chladničky (najlepšie chutí na druhý deň).
Môžeme servírovať.
Na druhý dezert potrebujeme:
70 g kryštálového cukru (1/3 šálky)
2 veľké vajcia
štipku soli
70 g hladkej múky (1/2 šálky)
1 ČL prášku do pečiva
jahodový džem na potretie
Na krém:
6 plátkov želatíny (10 g)
500 ml mlieka (2 šálky)
50 g kukuričného škrobu (2/5 šálky)
4 PL kryštálového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
200 g jahôd (cca 1,5 šálky)
350 g creme fraiche (alebo smotanového syra) (1 a 2/5 šálky)
Na polevu:
100 ml smotany na varenie (2/5 šálky)
200 g bielej čokolády
kokos
Postup:
Do hlbokej misky nasypeme cukor.
Pridáme vajcia, soľ a mixérom šľaháme 8-10 minút do krémovej konzistencie.
Do zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva.
Metličkou zmiešame.
Formu (18 x 28 cm) vystelieme papierom na pečenie, okraje vymastíme a posypeme múkou.
Nalejeme cesto, rovnomerne zarovnáme a vložíme do rúry predhriatej na 180°C.
Pečieme 12-15 minút (horný/spodný ohrev).
Upečené cesto vyberieme, odstránime papier a vložíme do okrajov formy.
Potrieme džemom a v prípade potreby okraje vystelieme fóliou.
Do taniera so studenou vodou pridáme želatínové plátky a necháme napučať.
Do samostatnej misky nalejeme trochu mlieka a rozpustíme v ňom škrob.
Do hrnca nalejeme zvyšné mlieko. Hrniec preložíme na sporák, pridáme cukor a rozpustený škrob.
Miešame, kým krém nestuhne. Potom necháme 10 minút vychladnúť.
Po uplynutí doby pridáme do krému vyžmýkanú želatínu a miešame, kým sa nerozpustí.
Krém prelejeme do hlbokej misky a pridáme vanilkovú esenciu.
V mixéri rozšľaháme jahody a pyré nalejeme do pudingu.
Mixérom vyšľaháme.
Pridáme smotanový syr a vyšľaháme krém.
Krém nanesieme na cesto a rovnomerne rozotrieme.
Dezert vložíme na hodinu do chladničky.
Smotanu krátko privedieme do varu, vypneme oheň a pridáme čokoládu.
Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí.
Polevu nalejeme na vychladnutý dezert a posypeme kokosom.
Vložíme na dve hodiny do chladničky.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU