plny-hrniec_transparent_negativ.png

Letný JAHODOVÝ koláčik: Nebesky chutný a príprava nezaberie veľa času!

Táto jahodová pochúťka s pudingom je neskutočne chutná!

Ponúkame vám dva výnimočné recepty na ultimátne dezerty, po ktorých nezostanú ani omrvinky.

 

 

Ovocné lahôdky s jedinečným nadýchaným krémom, ktoré vám naženú slinky do úst.

Fantastické recepty na neodolateľné krémové dezerty z youtube kanála Lecker mit Rika.

Na jahodovú tortu potrebujeme:

(1 šálka = 250 ml)

Na cesto:

80 g zmäknutého masla (1/3 šálky)

100 g kryštálového cukru (1/2 šálky)

1 vajce

200 g hladkej múky (1 a 2/5 šálky)

1 ČL prášku do pečiva

jahodový džem na otretie

Na pudingový krém:

500 ml mlieka (2 šálky)

1 vanilkový struk

400 g jahôd

60 g kryštálového cukru (1/3 šálky)

2 žĺtky

35 g kukuričného škrobu (1/3 šálky)

200 g smotanového syra (alebo creme fraiche) (4/5 šálky)

Na polevu:

1 balenie červenej tortovej polevy (12 g)

250 ml studenej vody

30 g kryštálového cukru (2 vrchovaté PL)

Postup:

Do misky pridáme maslo. Nasypeme cukor.

Pridáme vajce a mixérom vyšľaháme.

 

 

Pridáme múku, prášok do pečiva a prešľaháme.

Cesto vymiesime, zabalíme do plastového vrecka a vložíme na 30 minút do chladničky.

Po uplynutí doby cesto roztiahneme do tvaru kruhu a vložíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.

Cesto posypeme múkou a rozvaľkáme po celej ploche.

Vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm.

Poprepichujeme vidličkou, prekryjeme papierom na pečenie a nasypeme ryžu.

Prvá fáza pečenia: formu vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 15 minút pri teplote 180°C (horný/spodný ohrev).

Po uplynutí doby odstránime ryžu.

 

 

Druhá fáza pečenia: cesto vložíme späť do rúry a pečieme 10 minút pri teplote 180°C.

Po upečení potrieme cesto jahodovým džemom, potom ohraničíme fóliou a formou.

Do hrnca pridáme mlieko a vanilkový struk.

Privedieme do varu a necháme 30 minút odstáť na vypnutom sporáku.

Mlieko precedíme cez sitko a pridáme cukor.

Do samostatnej misky pridáme žĺtky, trochu studeného mlieka a škrob.

 

 

Metličkou dobre premiešame.

Zmes nalejeme do vriaceho vanilkového mlieka.

Počas miešania varíme, kým krém nezhustne.

Do uvareného krému pridáme smotanový syr a dôkladne zamiešame.

Horúci krém rozotrieme na cesto a poukladáme na polovicu prekrojené jahody.

Tortu necháme 30 minút vychladnúť.

 

 

V rajnici s vodou rozmiešame tortovú polevu.

Nasypeme cukor a zamiešame.

Na sporáku necháme minútu jemne prevrieť a potom necháme 5 minút vychladnúť.

Potom polevu nalejeme na vrch torty.

Tortu vložíme na 3-4 hodiny do chladničky (najlepšie chutí na druhý deň).

Môžeme servírovať.

 

 

Na druhý dezert potrebujeme:

70 g kryštálového cukru (1/3 šálky)

2 veľké vajcia

štipku soli

70 g hladkej múky (1/2 šálky)

1 ČL prášku do pečiva

jahodový džem na potretie

Na krém:

6 plátkov želatíny (10 g)

500 ml mlieka (2 šálky)

50 g kukuričného škrobu (2/5 šálky)

4 PL kryštálového cukru

1 ČL vanilkového extraktu

200 g jahôd (cca 1,5 šálky)

350 g creme fraiche (alebo smotanového syra) (1 a 2/5 šálky)

Na polevu:

100 ml smotany na varenie (2/5 šálky)

200 g bielej čokolády

kokos

Postup:

Do hlbokej misky nasypeme cukor.

Pridáme vajcia, soľ a mixérom šľaháme 8-10 minút do krémovej konzistencie.

Do zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva.

 

 

Metličkou zmiešame.

Formu (18 x 28 cm) vystelieme papierom na pečenie, okraje vymastíme a posypeme múkou.

Nalejeme cesto, rovnomerne zarovnáme a vložíme do rúry predhriatej na 180°C.

Pečieme 12-15 minút (horný/spodný ohrev).

Upečené cesto vyberieme, odstránime papier a vložíme do okrajov formy.

Potrieme džemom a v prípade potreby okraje vystelieme fóliou.

Do taniera so studenou vodou pridáme želatínové plátky a necháme napučať.

Do samostatnej misky nalejeme trochu mlieka a rozpustíme v ňom škrob.

Do hrnca nalejeme zvyšné mlieko. Hrniec preložíme na sporák, pridáme cukor a rozpustený škrob.

Miešame, kým krém nestuhne. Potom necháme 10 minút vychladnúť.

 

Po uplynutí doby pridáme do krému vyžmýkanú želatínu a miešame, kým sa nerozpustí.

Krém prelejeme do hlbokej misky a pridáme vanilkovú esenciu.

V mixéri rozšľaháme jahody a pyré nalejeme do pudingu.

Mixérom vyšľaháme.

Pridáme smotanový syr a vyšľaháme krém.

Krém nanesieme na cesto a rovnomerne rozotrieme.

Dezert vložíme na hodinu do chladničky.

Smotanu krátko privedieme do varu, vypneme oheň a pridáme čokoládu.

Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí.

Polevu nalejeme na vychladnutý dezert a posypeme kokosom.

Vložíme na dve hodiny do chladničky.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes