plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zbierka 10 receptov na najlepšie zákusky a dezerty s mandarínkami: Fantastická chuť, rýchla príprava a rozvoniava celá kuchyňa!

Najlepšie dezerty s mandarínkami.

Snehová bomba s mandarínkami

Potrebujeme:

  • 700 g kyslej smotany
  • 400 g tvarohu (jemného)
  • 250 g cukru
  • 100 ml vody
  • 30 g želatíny v prášku
  • 4 mandarínky
  • 20 g masla,
  • 10 g vanilkového cukru.

Postup:

Namočte želatínu do studenej vody a dobre premiešajte, nechajte napučať 10 minút (alebo podľa návodu na obale).

Očistite mandarínky, oddeľte mesiačiky a odstráňte biele časti.

Dajte maslo do horúcej panvice, počkajte, kým sa roztopí, potom pridajte mesiačiky mandarínok, 1,5 lyžičky cukru a opatrne premiešajte drevenou varechou – od roztopenia cukru nechajte na panvici 1-2 minúty. Karamelizované mandarínky preložte na tanier a nechajte vychladnúť.

Do misky dajte tvaroh, vanilkový cukor, 5 lyžíc kyslej smotany, polovicu zostávajúceho cukru a dobre premiešajte ručným šľahačom. Zostávajúcu kyslú smotanou a cukor dajte do samostatnej misy a vyšľahajte s mixérom, aby sa cukor úplne roztopil a potom pridajte tvarohovú zmes. Pomaly prilejte do zmesi želatínu (želatínu sme si zahrievaním rozpustili podľa návodu na obale)  a dobre premiešajte. Do zmesi dajte aj plátky mandarínky a premiešajte. Ponechajte pár mesiačikov mandarínok na dekoráciu.

Nalejte hmotu do formy (napríklad bábovkovej) a plátky mandarínok môžete v zmesi jemne rozmiesniť lyžicou, aby boli po celom objeme zmesi.

Formu zakryte  fóliou a vložte ju do chladničky minimálne 2 hodiny. Po dvoch hodinách vložte formu do horúcej vody na 15 sekúnd, potom obráťte hore dnom a vyklopte. Posypte vrch torty kokosom a dajte plátky mandarínky na vrch, potom nakrájajte a podájte.

Mandarínkový blesk s kyslou smotanou

Potrebujeme:

vajcia – 3 ks
cukor kr. – 80 g
cukor kr. – 4 polievkové lyžice
múka polohrubá – 150 g
prášok do pečiva – 1 lyžička
maslo – 40 ml
mlieko – 100 ml
vanilkový cukor – 5 g
mandarínky – 5 ks

Postup:

4 lyžice cukru nasypeme na panvicu a pri nízkej teplote necháme rozpustiť.

Mandarínky si zatiaľ ošúpeme a prekrojíme na polovice.

Pripravíme si cesto. Vajcia vyšľaháme s oboma cukrami, pridáme maslo, mlieko. soľ a nakoniec aj preosiatu múku s práškom do pečiva.

Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 20-22 cm. Na dno uložíme papier na pečenie a nalejeme rozpustený cukor.

Na karamel uložíme mandarínky, zalejeme cestom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút. Ak sa vám nechce robiť karamel, môžete aspoň na papier na pečenie nasypať kryštálový cukor, počas pečenia sa rozpustí a vytvorí podobný efekt, ako karamel.

Koláč po upečení obrátime tak, aby bola karamelová vrstva navrchu.

Tvarohový koláč s mandarínkami

Potrebujeme:

Na cesto:

100 g masla alebo margarínu vychladené

200 g cukor

2 (S) vajcia

375 g hl. múka

2 1 / 2 lyžičky prášok do pečiva

Na vrch:

500 g smotanový syr (mascarpone, alebo iný – môže byť aj pomazánkové maslo)

500 g jemný tvaroh

4 vajcia

1 ks. vanilkový cukor

200 g cukor

1 / 4 litra mlieko

2 polievkové lyžice oleja

Zavárané mandarínky

Postup:

Zmiešajte všetky prísady na drobivú zmes, navrstvíme do hlbokého plechu a dobre zatlačíme na plech (plech si predtým vyložíme papierom na pečenie).

Na krém zmiešame všetky prísady okrem mandarínok a navrstvíme na cesto, mandarínky rozložíme na vrch.

Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 30-40 minút.

Vyklopené mandarínkové poháre

Potrebujeme:

400 ml čerstvej mandarínkovej šťavy

3 polievkové lyžice kr. cukru

3 polievkové lyžice kukuričného škrobu

1 kopcovitá polievková lyžica masla

kokosová múčka na ozdobu

Postup:

Stlačte 400 ml šťavy z mandarínky, odstráňte kosti a dužinu.
ako urobiť domáce turecký med

Nalejte šťavu na panvicu, pridajte škrob, pridajte cukor a prísady premiešajte metličkou tak, aby v ňom neboli žiadne hrudky.

domáce turecký med recept

Dajte hrniec na oheň a počkajte, kým sa zmes privedie do varu. Neustále miešajte. Potom znížte teplotu a varte na strednom plameni, kým nám nevznikne hustý džem.

domáci turecký med

Odstráňte zmes z tepla, pridajte polievkovú lyžicu masla a dôkladne premiešajte.

ako variť domáci turecký med

Keď je maslo rozmiešané, horúcu hmotu navrstvíme do formičiek (do skla, alebo formičiek na muffiny) ak chcete, môžete trochu vymastiť aj formičky, aby sa dezert lepšie vyklápal. Dajte zmes do chladničky, kým nestuhne, najlepšie na noc.

Turecký pôžitok doma

Opatrne odstráňte turecký dezert z foriem, nakrájajte na porcie a rolujte v kokosových lupienkoch.

variť turecký med doma

Domáce turecký dezert bez konzervačných látok a farbív je pripravený!

ako variť turecký med

Mandarínkové muffiny

Potrebujeme:

150 g masla

170 g kr. cukor

150 g hl. múka

3 vajcia

1 bal. Vanilkový cukor

1 lyžička prášku so pečiva

1 bal. Vanilkový puding

60 g cukor

½ l mlieka

Postup:

Z masla, cukru, múky, vajec, práškového a vanilkového cukru vymiešame jednotné cesto.

Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Necháme mierne vychladnúť.

Formičky na muffiny naplníme do polovice cestom, potom pridáme lyžicu pudingu. Môžeme pridať aj ovocie podľa chuti. Ja odporúčam zavárané mandarínky. Ak používate aj ovocie, je dobré prikryť ho 1 lyžicou cesta.

Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-20 minút. Puding počas pečenia klesne do stredu cesta a vytvorí krémovú náplň uprostred cesta.

Mandarínková panna cotta

Potrebujeme:

300 ml smotany na šľahanie

400 ml mandarínkovej šťavy

60 g cukru

20 g želatíny v plátoch

30 ml vody

30 ml mlieka

50 g tvarohu jemného

Vanilkový cukor

Manradínky

Postup:

Najskôr pripravte krémovú vrstvu. Polovica želatíny do 50 ml studenej šťavy a nechajte nabobtnať. V panvici zmiešajte mlieko, smotanu, 100 ml šťavy, tvaroh, vanilkový cukor a polovicu cukru. Dajte na malý plameň, pridajte kôru a neustále sa miešajte.

panna cotta

Odstráňte krémovú hmotu z tepla, pridajte želatínu a dobre premiešajte, kým sa úplne nerozpustí. Dajte do chladničky asi na hodinu, kým nepripravíte zvyšok dezertu.

panna cotta s mandarinkami

Ak chcete vytvoriť mandarínové želé, namočte druhú časť želatíny do 50 ml šťavy a nechajte ju 30 minút napučať . V samostatnej panvici zmiešajte 200 ml šťavy, vodu a zostávajúci cukor, priveďte do varu a pridajte napučanú želatínu. Všetko dobre premiešajte a nechajte mierne vychladnúť.

panna cotta s mandarínovou šťavou

Vyberte zahladené poháre z chladničky a navrstvíte na vrch mandarínkové želé aj s kúskami mandariniek.

dezert s mandarinkami

Dezert nechajte v chladničke až do vychladenia. Hotový dezert môže byť zdobený mandarínovými plátkami, strúhanou čokoládou alebo kokosovými hoblinkami.

Žlté rezy s mandarínkami kyslou smotanou

Potrebujeme:

4 vajcia
120 g cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
1 lyžička citrónovej kôry
120 g polohrubej múky
1 lyžička prášku do pečiva

Na náplň:

2 mandarínkove kompóty (hmotnosť 314 g)
1 téglik šľahačky
2 tégliky kyslej smotany (čím hustejšia, tým lepšie)
2 lyžice krupicového cukru

Na želé:

2 balenia vanilkového pudingu
šťava z oboch mandarinkových kompótov – doplnená vodou do objemu 750 ml
2 lyžice krupicového cukru

Postup:

Šľahačom šľahajte vajcia s oboma druhmi cukru najskôr pri strednej rýchlosti a potom na najvyššie, aby ste získali takmer bielu hmotu ušľahanú do peny (cukor sa úplne rozpustí). Čím viac vajcia vyšľaháme, tým kyprejšie bude cesto.

Znížime rýchlosť opäť na strednú. Do pripravenej peny po lyžičkách pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a citrónovú kôru. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto nalejeme na plech s vyššími okrajmi, vyložený papierom na pečenie. Pečte na strednej mriežke, kým korpus na povrchu nespevnie a nezíska zlatistú farbu.

Na náplň ušľaháme šľahačku, opatrne primiešame kyslú smotanu a do zmesi primiešame cukor. Vzniknutú náplň rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus, navrch poukladáme odkvapkané ovocie a necháme v chlade trochu stuhnúť. Medzitým si pripravíme ovocné želé.

Šťavu z oboch kompótov dolejeme vodou, aby sme získali 750 ml tekutiny. Pridáme cukor a vanilkový puding v prášku. Dôkladne rozmiešame a potom povaríme – výsledkom by mal byť krásne hladký krém. Keď želé trochu vychladne, nalejeme ho na náplň s mandarínkami a dáme do chladu stuhnúť.

Vyklopené poháre

Potrebujeme:

1 liter mlieka
1 šálku cukru
1 šálku krupice (asi 200g)
1 bal. vanilkového cukru

Na oranžovú omáčku:
2 kusy pomarančov
3 mandarínky (voliteľné, môžete použiť len pomaranče)
2-3 lyžičky kukuričného škrobu (rozpusteného v polovici šálky vody)
4-5 lyžice kr. cukru (prispôsobte sladkosti ovocia)

Postup:

Z mlieka, cukru a krupice si uvaríme klasicky krupicovú kašu (kaša musí byť dostatočne hustá) – necháme trochu vychladnúť a sem-tam premiešame, aby sa na vrchu nevytvorila koža.

Odšťavíme ovocie a šťavu na plameni zmiešame so škrobom a cukrom. Varíme, kým šťava nezhustne.

Teraz oranžovú omáčku navrstváme na dno pohárov a na ňu navrstíme krupicovú kašu. Teraz už len dáme vychladiť a potom opatrne poháre zahrejem v dlaniach a obrátime – ak je to treba, na uvoľnenie použijeme nožík. Niekedy môže pomôcť aj to, keď poháre najskôr zvnútra potriete trochou masla a až potom vrstvíte. Pôjdu jednoduchšie vyklopiť.

Mandarínková roláda bez múky

Potrebujeme:

Na cesto:

5 vajec

1 vanilkový puding na varenie

100 g cukru práškový

na  krém:

1 vanilkový puding bez varenia

1 smotana na šľahanie

1 stužovač do šľahačky

1 malá plechovka mandarínok aj s nálevom

Postup:

Cesto pripravíme tak, že vyšľaháme žĺtky s cukrom a pudingovým práškom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a postupne ho vmiešame do vaječnej zmesi. Cesto vlejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečieme do ružova približne 8-10 minút. Vyberieme aj s papierom z plechu a obrátime na pocukrovanú utierku, necháme vychladnúť. Stiahneme opatrne papier na pečenie.

Medzitým prichystáme trasený krém. Do uzatvárateľnej nádoby vlejeme mandarínky aj s nálevom, trochu ich ponorným mixérom posekáme, prisypeme puding bez varenia, stužovač a smotanu. Dobre uzavrieme a pretrepeme. Necháme odstáť v chladničke.
Studený plát potrieme krémom a zvinieme do rolády. Potrieme zvyšným krémom a dozdobíme.

Mandarínkové kocky

zdroj: chefkoch

Na cesto:

100 g maslo alebo margarín

200 g kr. cukor

2 vajcia

375 g hl. múka

1 lyžička prášok do pečiva

1 ks. vanilkový cukor

Náplň:

1 kg jemného tvaroh

275 g cukor (môže byť kryštáľ alebo prášok)

1 ks. vanilkový cukor

4 vajcia

200 g kyslá smotana

100 ml olej

300 ml mlieko

1 ks. Pudingový prášok (vanilka)

Ďalej

2 plechovky Mandarinka

1 ks tortové želé číre

Postup:

Predhrejte rúru na teplotu 190 ° C.

Z prísad na cesto pripravte jednotné cesto. Vymastite plech na pečenie maslom navrstvite doň natenko vyvaľkané cesto.

Sceďte mandarínky.

Zostávajúce ingrediencie zmiešajte, okrem mandarínok a natrite na cesto. Potom naň rozložte mandarínky. Pečieme v peci pri teplote 190 ° C približne 45 minút.

Po ochladení pripravte želé podľa návodu na obale a nalejte na koláč (želé môžete klasicky vo vode, alebo v mandarínkovej šťave).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes