Paradajková omáčka má svoje miesto vo všetkých svetových kuchyniach. Za jej medzinárodnú popularitu môže jednoduchá príprava, úžasná vôňa a jedinečná chuť. Jej domovom je slnečné Taliansko, pripravte si ju tak, ako v pravej talianskej reštaurácií.
Potrebujeme:
2 kg čerstvých paradajok
1 mrkvu
¼ šálky olivového oleja
3 stredne veľké cibule
8 strúčikov cesnaku
1/3 šálky čerstvej bazalky
1 vetvičku čerstvého tymiánu
1 vetvičku oregána (alebo 1 lyžičku sušeného)
2 bobkové listy
Trochu najemno nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžičku morskej soli
Postup:
Paradajky umyjeme a ošúpeme. Šupku narežeme, sparíme vriacou vodou a ošúpeme. Do hlbokej panvice nalejme olivový olej a keď sa zahreje, pridáme najemno nasekanú cibuľku a krátko orestujeme. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a ½ mrkvy – očistenej a nastrúhanej na jemnom strúhadle. Restujeme 6-8 minút, alebo kým cibuľka nie je priesvitná a mäkká.
Potom pridáme nakrájané paradajky, nakrájané listy bazalky, oregano, tymián a petržlenoú vňať. Varíme na miernom ohni približne dve hodiny – omáčka by mala mať výraznú chuť a jednotnú konzistenciu. 30 minút pred koncom varenia pridáme zvyšok strúhanej mrkvy. Pred podávaním vyberieme z omáčky vetvičku tymianu a oregana.
Táto omáčka je vynikajúca na prípravu cestovín, pizze a mäsových pokrmov. Skladujete ju v uzatvárateľných sterilných pohároch v chladničke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)