Mladá kapusta je delikátna, ľahká, jemne sladká a plná vitamínov.
Na jar a v lete si z nej často pripravujem šalát, ktorý potom podávam na obed alebo konzumujem na večeru.
Po sezóne mi však táto svieža chuť chýba.
Vynikajúci recept na zaváraný zeleninový šalát z portálu przyslijprzepis.
Čerstvý šalát aj uprostred zimy
Rozhodol som sa tento šalát naložiť do pohárov a zaliať zálievkou.
Ukázalo sa, že je to neuveriteľne chutné a v zime ho moja rodina jedáva každý deň.
Na jar, keď sa na trhu objavia zelené hlávky, v mojej kuchyni takmer stále vonia dusená mladá kapusta.
Rád z nej pripravujem aj čerstvé a chrumkavé šaláty, ktoré moja rodina jedáva ako prílohu, alebo na večeru.
Nedávno som dostal nápad, ako si túto úžasnú chuť užiť po celý rok. Mladú kapustu som jednoducho zalial zálievkou a uzavrel do pohárov.
Šalát z mladej kapusty, mrkvy a papriky je skvelým doplnkom jedál, ako napríklad voňavé a šťavnaté pečené bravčové karé, grilované mäso, alebo rezne.
Okrem toho je mimoriadne zdravý, bohatý na vitamíny a minerály, ktoré podporujú našu imunitu a trávenie.
Na chuti šalátu pridáva aj jednoduchá marináda z jablčného octu, ktorý dodá šalátu bohatú ovocnú chuť.
Nezabudnite pridať aj pár klinčekov – šalát vďaka ním získa jemne korenistú vôňu.
Na prípravu šalátu potrebujeme:
2 kg mladej kapusty
300 g mrkvy
500 g červenej papriky
Na zálievku:
500 ml vody
250 ml jablčného octu
250 ml repkového oleja
100 g kryštálového cukru
60 g soli
5 klinčekov
4 bobkové listy
Postup:
Z kapusty ošúpeme vonkajšie listy, umyjeme a nakrájame na štvrtiny.
Odstránime jadro a každú časť nakrájame nožom priečne na tenké plátky široké asi 1 cm.
Môžeme na to použiť aj špeciálny krájač. Mrkvu aj papriku umyjeme a osušíme.
Papriku nakrájame na tenké plátky a mrkvu nastrúhame na väčších otvoroch strúhadla.
Všetku zeleninu (vrátene nastrúhanej kapusty) vložíme do veľkej misy a dôkladne premiešame.
Pripravíme nálev: do väčšieho hrnca nalejeme vodu, jablčný ocot a repkový olej.
Pridáme cukor, soľ, klinčeky a bobkové listy.
Hrniec preložíme na sporák a varíme na miernom ohni.
Keď zmes začne vrieť, miešame, kým sa cukor a soľ nerozpustí.
Horúcu marinádu nalejeme na predtým pripravenú zeleninu a všetko dôkladne premiešame.
Misu prekryjeme a necháme asi 2 hodiny odstáť.
Po uplynutí doby vložíme šalát do vopred sterilizovaných pohárov a pevne pritlačíme na dno.
Nalejeme roztok, ktorý zostal na dne misky so šalátom.
Okraje pohárov a viečka utrieme čistou handričkou a pevne ich uzatvoríme.
Poháre položíme na plech na pečenie a vložíme do studenej rúry.
Na dno plechu nalejeme 300 ml studenej vody a rúru predhrejeme na 140°C.
Keď sa rúra vyhreje na požadovanú teplotu, necháme poháre vnútri 15 minút.
Potom poháre vyberieme, otočíme hore dnom a položíme na čistú utierku.
Necháme vychladnúť.
Šalát skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Prajeme vám dobrú chuť!