plny-hrniec_transparent_negativ.png

Môj šalát z mladej kapusty v pohároch sa skladá len z 3 ingrediencií a zálievky: Aj v zime bude ako čerstvo pripravený!

Pochutnáte si na ňom aj mimo sezóny!

Mladá kapusta je delikátna, ľahká, jemne sladká a plná vitamínov.

 

 

Na jar a v lete si z nej často pripravujem šalát, ktorý potom podávam na obed alebo konzumujem na večeru.

Po sezóne mi však táto svieža chuť chýba.

Vynikajúci recept na zaváraný zeleninový šalát z portálu przyslijprzepis.

Čerstvý šalát aj uprostred zimy

Rozhodol som sa tento šalát naložiť do pohárov a zaliať zálievkou.

Ukázalo sa, že je to neuveriteľne chutné a v zime ho moja rodina jedáva každý deň.

 

 

Na jar, keď sa na trhu objavia zelené hlávky, v mojej kuchyni takmer stále vonia dusená mladá kapusta.

Rád z nej pripravujem aj čerstvé a chrumkavé šaláty, ktoré moja rodina jedáva ako prílohu, alebo na večeru.

Nedávno som dostal nápad, ako si túto úžasnú chuť užiť po celý rok. Mladú kapustu som jednoducho zalial zálievkou a uzavrel do pohárov.

Šalát z mladej kapusty, mrkvy a papriky je skvelým doplnkom jedál, ako napríklad voňavé a šťavnaté pečené bravčové karé, grilované mäso, alebo rezne.

Okrem toho je mimoriadne zdravý, bohatý na vitamíny a minerály, ktoré podporujú našu imunitu a trávenie.

 

 

Na chuti šalátu pridáva aj jednoduchá marináda z jablčného octu, ktorý dodá šalátu bohatú ovocnú chuť.

Nezabudnite pridať aj pár klinčekov – šalát vďaka ním získa jemne korenistú vôňu.

Na prípravu šalátu potrebujeme:

 

 

2 kg mladej kapusty

300 g mrkvy

500 g červenej papriky

Na zálievku:

500 ml vody

250 ml jablčného octu

250 ml repkového oleja

100 g kryštálového cukru

60 g soli

5 klinčekov

4 bobkové listy

Postup:

Z kapusty ošúpeme vonkajšie listy, umyjeme a nakrájame na štvrtiny.

 

 

Odstránime jadro a každú časť nakrájame nožom priečne na tenké plátky široké asi 1 cm.

Môžeme na to použiť aj špeciálny krájač. Mrkvu aj papriku umyjeme a osušíme.

Papriku nakrájame na tenké plátky a mrkvu nastrúhame na väčších otvoroch strúhadla.

Všetku zeleninu (vrátene nastrúhanej kapusty) vložíme do veľkej misy a dôkladne premiešame.

 

 

Pripravíme nálev: do väčšieho hrnca nalejeme vodu, jablčný ocot a repkový olej.

Pridáme cukor, soľ, klinčeky a bobkové listy.

Hrniec preložíme na sporák a varíme na miernom ohni.

Keď zmes začne vrieť, miešame, kým sa cukor a soľ nerozpustí.

Horúcu marinádu nalejeme na predtým pripravenú zeleninu a všetko dôkladne premiešame.

Misu prekryjeme a necháme asi 2 hodiny odstáť.

 

 

Po uplynutí doby vložíme šalát do vopred sterilizovaných pohárov a pevne pritlačíme na dno.

Nalejeme roztok, ktorý zostal na dne misky so šalátom.

Okraje pohárov a viečka utrieme čistou handričkou a pevne ich uzatvoríme.

Poháre položíme na plech na pečenie a vložíme do studenej rúry.

Na dno plechu nalejeme 300 ml studenej vody a rúru predhrejeme na 140°C.

Keď sa rúra vyhreje na požadovanú teplotu, necháme poháre vnútri 15 minút.

 

 

Potom poháre vyberieme, otočíme hore dnom a položíme na čistú utierku.

Necháme vychladnúť.

Šalát skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes