plny-hrniec_transparent_negativ.png

Šupky z melónu už NIKDY nevyhadzujte: Majú využitie, o ktorom väčšina ľudí nevie!

Vodný melón je jedným z najobľúbenejších letných plodov.

 

 

Chutí lahodne a dokonale osviežuje.

Málokto však vie, že sa oplatí jesť viac ako len dužinu z melónu.

Ako uvádza portál smakosze, šupky sa dajú využiť aj v kuchyni, pretože sú cenné. 

Jedzte melón pre zdravie

Pre mnohých ľudí je melón chuťou a symbolom leta.

 

 

Toto ovocie s červenou dužinou tvorí takmer 92 percent vody.

Je bohatý na vitamín A, C, horčík a draslík.

Vždy jeme červenú, sladkú dužinu. Šupy z melóna väčšinou končia v koši.

Je však načase to zmeniť, pretože sú plné cenných nutričných hodnôt.

Kôra obsahuje citrulín, aminokyselinu, ktorá zlepšuje krvný obeh a znižuje krvný tlak.

 

 

Tiež zlepšuje libido a nemá žiadne vedľajšie účinky.

Šupy z melóna môžeme ochutiť citrónovou šťavou a trochou čili.

Takto ich s radosťou zjeme a využijeme ich cenné vlastnosti pre naše zdravie. 

Šupy z melóna nevyhadzujte

 

 

Šupka z vodného melóna tiež zlepšuje športový výkon.

Môže za to aj citrulín, ktorý dodáva svalom kyslík a zlepšuje výkon pri cvičení.

Aminokyselina ovplyvňuje rozšírenie ciev.

Preto sa oplatí nakladať šupky z melóna a zjesť ich.

 

 

Konzumácia týchto šupiek vám pomôže regulovať krvný tlak.

Toto sa odporúča ľuďom s obezitou.

Okrem toho má kôra z melóna diuretické a čistiace vlastnosti.

Obsahuje veľa vlákniny a znižuje riziko ochorení hrubého čreva. 

 

 

Je plná vlákniny a tá znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Pomáha tiež udržiavať správnu telesnú hmotnosť.

Vďaka vláknine sa cítime dlhšie sýti a ľahšie sa nám chudne.

 

 

Stojí za to vedieť, že z melónových šupiek môžete pripraviť džem a jesť ho s chlebom.

Skvele sa bude hodiť aj ako doplnok k dezertom, zmrzline a palacinkám.

Džem z melónových šupiek sa hodí k plesňovým syrom a grilovaným jedlám.

Džem z melónových šupiek

 

 

Potrebujeme:

600 g melónovej kôry

kôru z citróna alebo pomaranča

šťavu z jedného citróna alebo pomaranča

200 g kryštálového cukru (prípadne menej podľa želanej sladkosti)

 

 

Postup:

Melón nakrájame a odstránime dužinu.

Zvyšnú dužinu, ktorá ostala pri šupke, nožíkom odkrojíme.

Nakrájame na kocky.

 

 

Dužinu vložíme do hrnca.

Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.

 

 

Ďalej pridáme citrónovú šťavu a cukor.

Premiešame, prekryjeme pokrievkou.

Necháme 30 minút odstáť.

 

 

Hrniec preložíme na sporák.

Necháme variť 35-40 minút.

Po dovarení zmes rozšľaháme ručným mixérom.

 

 

Hrniec dáme späť na oheň.

Varíme, kým nedosiahneme žiadanú konzistenciu.

 

 

Džem preložíme do malej sklenenej nádoby.

Necháme ho vychladnúť.

Lahodný džem môžeme uchovať v chladničke až mesiac.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes