plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mladý hrášok lieči oči aj vysoký cholesterol: 7 top receptov, ktoré zlepšia zdravie a vylepšia vám postavu – ideálne na večeru!

Čerstvý hrášok je vhodný pre všetkých. Odporučiť ho možno hlavne športovcom, vegetariánom, dojčiacim a tehotným ženám, deťom, diabetikom, ľuďom so srdcovým ochorením a ľuďom s poruchami trávenia.

Čo obsahuje?

Hrášok je bohatý na vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6), vitamín C, E, A. V jednom šálke hrášku nájdete 44% vitamínu K. Ďalej je v ňom kyselina listová, horčík, draslík, fosfor, vápnik, železo , zinok, meď, molybdén a plno bielkovín.

Liečivé účinky hrachu

  • Má blahodarný účinok na nervy, pomáha udržovať duševné zdravie, napomáha zmierňovať  psychický  nepokoj a depresiu.
  • Prospieva zraku, pomáha zmierňovať príznaky ochorení oka.
  • Sto gramov hrášku dodá organizmu desaťkrát viac bielkovín ako napríklad také isté množstvo párkov.
  • Je najbohatším zdrojom vitamínu B1, ktorý priaznivo vplýva na nervovú sústavu,  eliminuje stres, depresiu, zlepšuje spánok. Už stopäťdesiat gramov čerstvého hrášku pokryje dennú potrebu tiamínu.
  • Znižuje riziko vzniku ochorenia srdca
  • Pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Sto gramov hrášku  má len 65 kalórií

Najlepšie šaláty s čerstvého hrášku

Ak nemáte poruke čerstvý hrášok, použite mrazený

Šalát s hráškom a balkánskym syrom

Potrebujeme:

150 g čerstvého hrášku

100 g mrazenej uvarenej kukurice

1 kápiu nakrájanú

Jarnú cibuľku (bielu časť nakrájanú)

70 g balkánskeho syra (alebo bylinkového syra)

1-2 lyžice kyslej smotany

1 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zeleninu zmiešame a zmiešame s kockami syra a zálievky zo smotany, pretlačeného cesnaku a ochuteného soľou a korením.

Ľahký šalát s vajíčkami

Potrebujeme:

3 vajcia

1 uhorku

100 g čerstvého (prípadne mrazeného hrachu)

50 g strúhaného syra

Zelenú cibuľku

Petržlen a kôpor

Soľ

Postup:

Uhorku nakrájame na prúžky.

Vajcia varíme natvrdo a nakrájame na kocky (odporúčam používať len bielok, ale je to na vašej chuti). Rovnako uvaríme aj hrach. Nadrobno nakrájame zelené bylinky.

Všetko zmiešame, pridáme syr, soľ a korenie podľa chuti. Dochutíme kyslou smotanou a kvapkou citrónovej šťavy.

Zemiakový šalát zo zeleného hrášku

Potrebujeme:

300 g zelený hrášok
5 ks uvarené zemiaky
trochu oleja
podľa chuti cukor
trochu kôpor
trochu mleté čierne korenie
trochu soľ

Postup:

Uvarené zemiaky pokrájame a zmiešame spolu so zeleným hráškom. Polejeme zálievkou z oleja, octu a kôpru. Nakoniec osolíme a okoreníme. Podľa chuti pridáme cukor.

Šalát – vitamínová bomba

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku kapusty

1 šalátovú uhorku

1 zväzok zelenej cibuľky nakrájanej nadrobno

2 šálky mladého cukrového hrášku

3-4 lyžice olivového oleja

2 lyžice jablčného octu

1 lyžicu obyčajného bieleho octu

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Kapustu nakrájame na tenké rezance. Pridáme nakrájanú uhorku, hrášok a zelenú cibuľku – premiešame.

Na zeleninu nalejeme olej, jablčný ocot aj obyčajný ocot. Necháme odležať v chladničke a pred servírovaním ochutíme soľou a korením.

Minútkový šalát so šunkou

Potrebujeme:

150 g mrazenej uvarenej kukurice

150 g čerstvého, alebo mrazeného hrášku

300 g šunkovej salámy (ako alternatívu môžeme použiť liptovskú salámu)

2 menšie čerstvé uhorky

4 vajcia uvarené natvrdo

Majonézu 2-3 lyžice alebo podľa chuti

1 lyžicu najemno nasekanej zelenej cibuľky

Postup:

Šunku nakrájame na tenké prúžky a zmiešame s kukuricou, hrachom, krájanými uhorkami, vajciami, cibuľkou a majonézou. Môžeme dochutiť soľou a korením. Podávame s čerstvým pečivom.

Jarná polievka plná vitamínov

Potrebujeme:

3 ks mrkva

1/2 kaleráb

1 petržlen

1/4 zeleru

150 g hrášok (ideálne čerstvý, po prípade mrazený)

karfiol (cca 6 ružičiek)

brokolica (cca 6 ružičiek)

mladá cibuľka, pár listov medvedieho cesnaku a zväzok petržlenovej vňate – zvaižeme do kytičky

Halušky: 3 lyžice detská krupica, 1 vajíčko, soľ, domáca vegeta

Postup:

Zeleninu – očistíme, umyjeme. 1 mrkvu necháme vcelku a ostatnú zeleninu si nakrájame. Jednu mrkvu si na jemno na strúhadle nastrúhame a na troške masla, alebo kačacej masti (tá je výborná keď je obdobie kašľov) ju podusíme. Mrkvička pustí šťavu a tá dá polievke nádhernú žltú farbu – bude krásne žltá ako silná slepačia polievka. Asi po 5-10 minútach do nastrúhanej mrkvy vysypeme nakrájanú zeleninku – zatiaľ len koreňovú, tá potrebuje trochu viac času aby zmäkla. Zatiaľ kým sa dusí koreňová zelenina tak si rozdelíme na menšie ružičky karfiol a brokolicu. Do koreňovej zeleniny pridáme hrach. Zalejemevodou a pridáme soľ, domácu vegetu, trošku mletého čierneho korenia. Pridáme karfiol, brokolicu a viazaničku z vňate, cesnaku a cibuľky. Kým sa varí zeleninka, pripravíme si cesto na halušky. Do misky nasypeme detskú krupicu, pridáme trošku soľ, vegetu a vajíčko.

Suroviny na halušky spracujeme na hladké cesto. Asi 10 minút po tom ako po pridaní karfiolu do polievky začala polievka vrieť, začneme robiť halušky – čajovou lyžičkou naberáme halušky a ponorením hádžeme do polievky – cesto sa tak nelepí na lyžičku. Halušky v polievke varíme cca 15-20 minút. Uvarené krásne vyplávajú na povrch polievky. Keď polievku zložíme z ohňa, tak do nej vsypeme nakrájanú petržlenovú vňať. Petržlenovú vňať môžeme pridať aj zvlášť do naložených tanierov.

Najlepšie recepty na dnes