Čerstvý hrášok je vhodný pre všetkých. Odporučiť ho možno hlavne športovcom, vegetariánom, dojčiacim a tehotným ženám, deťom, diabetikom, ľuďom so srdcovým ochorením a ľuďom s poruchami trávenia.
Čo obsahuje?
Hrášok je bohatý na vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6), vitamín C, E, A. V jednom šálke hrášku nájdete 44% vitamínu K. Ďalej je v ňom kyselina listová, horčík, draslík, fosfor, vápnik, železo , zinok, meď, molybdén a plno bielkovín.
Liečivé účinky hrachu
- Má blahodarný účinok na nervy, pomáha udržovať duševné zdravie, napomáha zmierňovať psychický nepokoj a depresiu.
- Prospieva zraku, pomáha zmierňovať príznaky ochorení oka.
- Sto gramov hrášku dodá organizmu desaťkrát viac bielkovín ako napríklad také isté množstvo párkov.
- Je najbohatším zdrojom vitamínu B1, ktorý priaznivo vplýva na nervovú sústavu, eliminuje stres, depresiu, zlepšuje spánok. Už stopäťdesiat gramov čerstvého hrášku pokryje dennú potrebu tiamínu.
- Znižuje riziko vzniku ochorenia srdca
- Pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi
- Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- Sto gramov hrášku má len 65 kalórií
Najlepšie šaláty s čerstvého hrášku
Ak nemáte poruke čerstvý hrášok, použite mrazený
Šalát s hráškom a balkánskym syrom
Potrebujeme:
150 g čerstvého hrášku
100 g mrazenej uvarenej kukurice
1 kápiu nakrájanú
Jarnú cibuľku (bielu časť nakrájanú)
70 g balkánskeho syra (alebo bylinkového syra)
1-2 lyžice kyslej smotany
1 strúčiky cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zeleninu zmiešame a zmiešame s kockami syra a zálievky zo smotany, pretlačeného cesnaku a ochuteného soľou a korením.
Ľahký šalát s vajíčkami
Potrebujeme:
3 vajcia
1 uhorku
100 g čerstvého (prípadne mrazeného hrachu)
50 g strúhaného syra
Zelenú cibuľku
Petržlen a kôpor
Soľ
Postup:
Uhorku nakrájame na prúžky.
Vajcia varíme natvrdo a nakrájame na kocky (odporúčam používať len bielok, ale je to na vašej chuti). Rovnako uvaríme aj hrach. Nadrobno nakrájame zelené bylinky.
Všetko zmiešame, pridáme syr, soľ a korenie podľa chuti. Dochutíme kyslou smotanou a kvapkou citrónovej šťavy.
Zemiakový šalát zo zeleného hrášku
Potrebujeme:
Postup:
Uvarené zemiaky pokrájame a zmiešame spolu so zeleným hráškom. Polejeme zálievkou z oleja, octu a kôpru. Nakoniec osolíme a okoreníme. Podľa chuti pridáme cukor.
Šalát – vitamínová bomba
Potrebujeme:
1 menšiu hlávku kapusty
1 šalátovú uhorku
1 zväzok zelenej cibuľky nakrájanej nadrobno
2 šálky mladého cukrového hrášku
3-4 lyžice olivového oleja
2 lyžice jablčného octu
1 lyžicu obyčajného bieleho octu
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Kapustu nakrájame na tenké rezance. Pridáme nakrájanú uhorku, hrášok a zelenú cibuľku – premiešame.
Na zeleninu nalejeme olej, jablčný ocot aj obyčajný ocot. Necháme odležať v chladničke a pred servírovaním ochutíme soľou a korením.
Minútkový šalát so šunkou
Potrebujeme:
150 g mrazenej uvarenej kukurice
150 g čerstvého, alebo mrazeného hrášku
300 g šunkovej salámy (ako alternatívu môžeme použiť liptovskú salámu)
2 menšie čerstvé uhorky
4 vajcia uvarené natvrdo
Majonézu 2-3 lyžice alebo podľa chuti
1 lyžicu najemno nasekanej zelenej cibuľky
Postup:
Šunku nakrájame na tenké prúžky a zmiešame s kukuricou, hrachom, krájanými uhorkami, vajciami, cibuľkou a majonézou. Môžeme dochutiť soľou a korením. Podávame s čerstvým pečivom.
Jarná polievka plná vitamínov
Potrebujeme:
3 ks mrkva
1/2 kaleráb
1 petržlen
1/4 zeleru
150 g hrášok (ideálne čerstvý, po prípade mrazený)
karfiol (cca 6 ružičiek)
brokolica (cca 6 ružičiek)
mladá cibuľka, pár listov medvedieho cesnaku a zväzok petržlenovej vňate – zvaižeme do kytičky
Halušky: 3 lyžice detská krupica, 1 vajíčko, soľ, domáca vegeta
Postup:
Zeleninu – očistíme, umyjeme. 1 mrkvu necháme vcelku a ostatnú zeleninu si nakrájame. Jednu mrkvu si na jemno na strúhadle nastrúhame a na troške masla, alebo kačacej masti (tá je výborná keď je obdobie kašľov) ju podusíme. Mrkvička pustí šťavu a tá dá polievke nádhernú žltú farbu – bude krásne žltá ako silná slepačia polievka. Asi po 5-10 minútach do nastrúhanej mrkvy vysypeme nakrájanú zeleninku – zatiaľ len koreňovú, tá potrebuje trochu viac času aby zmäkla. Zatiaľ kým sa dusí koreňová zelenina tak si rozdelíme na menšie ružičky karfiol a brokolicu. Do koreňovej zeleniny pridáme hrach. Zalejemevodou a pridáme soľ, domácu vegetu, trošku mletého čierneho korenia. Pridáme karfiol, brokolicu a viazaničku z vňate, cesnaku a cibuľky. Kým sa varí zeleninka, pripravíme si cesto na halušky. Do misky nasypeme detskú krupicu, pridáme trošku soľ, vegetu a vajíčko.
Suroviny na halušky spracujeme na hladké cesto. Asi 10 minút po tom ako po pridaní karfiolu do polievky začala polievka vrieť, začneme robiť halušky – čajovou lyžičkou naberáme halušky a ponorením hádžeme do polievky – cesto sa tak nelepí na lyžičku. Halušky v polievke varíme cca 15-20 minút. Uvarené krásne vyplávajú na povrch polievky. Keď polievku zložíme z ohňa, tak do nej vsypeme nakrájanú petržlenovú vňať. Petržlenovú vňať môžeme pridať aj zvlášť do naložených tanierov.