Nadpozemsky dokonalá medová torta zo zaujímavých ingrediencií, ktorá vás vystrelí na obežnú dráhu.
Samotná príprava určite nepatrí medzi najjednoduchšie, ale rozhodne stojí za to!
Famózny recept na najchutnejšiu medovú tortu z youtube kanála Наслаждайся вкусом!
Potrebujeme:
Na cesto:
180 g masla
100 g kryštálového cukru
180 g medu
1/4 ČL soli
1 ČL sódy bikarbóny
4 vajcia C1
300 g hladkej múky
Na krém:
1,4 kg kyslej smotany 20%
200 g kryštálového cukru
vanilkový cukor
Na karamelovú penu:
150 g kryštálového cukru
50 g vody
150 g smotany na šľahanie
50 g masla
1/2 ČL soli
vanilkový cukor
6 g želatíny
40 g vody alebo 50 g smotany na varenie 10%
Postup:
Do hrnca pridáme maslo.
Nasypeme cukor a potom pridáme soľ.
Hrniec preložíme na sporák.
Počas miešania varíme na strednom ohni, kým sa suroviny úplne nerozpustia.
Pridáme sódu a pokračujeme vo varení, kým nevznikne krém.
Oheň trochu znížime a miešame, kým nezískame krásnu jantárovú farbu.
Vypneme oheň a zmes necháme vychladnúť po dobu 10-15 minút.
Potom pridáme vajcia a metličkou okamžite energicky miešame.
Do zmesi preosejeme 250 g múky.
Metličkou vymiešame do hladka, v prípade potreby po troškách pridáme zvyšných 50 g a kontrolujeme konzistenciu.
Na papier na pečenie nakreslíme kruh s priemerom 23 cm.
Papier otočíme na druhú stranu a položíme na plech.
Cesto nalejeme na papier a vytvarujeme do kruhu podľa predkresleného tvaru na papieri.
Zvyšné cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 170°C (horný/spodný ohrev).
Pečieme asi 17 minút.
Po upečení vyberieme cesto z plechu aj s papierom a odstránime okraje.
Cesto prekrojíme na polovicu a okraje si odložíme.
Potom plát cesta preložíme cez druhé cesto a nakrájame plátky o hrúbke cca 1 cm.
Plátky cesta nakrájame na malé kocky.
Potom do rúry vložíme plech s kruhom z cesta.
Pečieme 10 minút pri teplote 170°C.
Odkrojené okraje cesta pomelieme v mixéri na prášok.
Do misky so smotanou nasypeme cukor a vanilkový cukor.
Mixérom šľaháme, kým sa cukor nerozpustí.
Do okrajov tortovej formy vložíme fóliu.
Spodok kruhového cesta potrieme krémom a vložíme do formy.
Na cesto nanesieme dve naberačky krému a rovnomerne rozotrieme (150 g krému si odložíme na potretie okrajov).
Náhodne posypeme kockami cesta a nelejeme krém.
Nasypeme ďalšie kúsky cesta a celý proces zopakujeme ešte trikrát.
Tortu prikryjeme potravinovou fóliou a pri izbovej teplote necháme odstáť 30-40 minút.
Potom formu vložíme na 6-8 hodín do chladničky (najlepšie na celú noc).
Do panvice nasypeme cukor a nalejeme vodu.
Na vysokom ohni varíme, kým sa cukor neroztopí (nemiešame, len potrasieme panvicou)
Do rajnice nalejeme smotanu a zahrejeme.
Keď sirup získa jantárovú farbu, vypneme oheň, nalejeme horúcu smotanu a dobre premiešame.
Po minúte zapneme oheň, pridáme vanilkový cukor, soľ, maslo a miešame, kým sa ingrediencie nespoja.
Sirup precedíme cez sitko do hrnca.
Želatínu rozpustíme v horúcej smotane, nalejeme do karamelu a metličkou dobre vymiešame.
Karamel nalejeme na vrch torty a vložíme na pol hodinu do chladničky.
Po uplynutí doby odstránime boky, fóliu a okraje torty potrieme 150 g krému, ktorý sme si odložili a nakoniec nanesieme pomleté cesto.
Na guľky zo zvyškov použitých surovín potrebujeme:
50-70 krému
omrvinky z pomletého cesta
vlašské orechy
1 PL karamelovej hmoty
Postup:
V mixéri pomelieme orechy a nasypeme do misky s omrvinkami.
Pridáme krém a lyžičkou zamiešame.
Hmotu rozdelíme na 8 rovnakých častí.
V rukách vyformujeme guľky rovnakej veľkosti.
Vložíme na 10 minút do mrazničky.
Potom ich obalíme v omrvinkách a môžeme servírovať.
Na čaj potrebujeme:
maliny
aróniu
jarabinu
mätu
citrón
Postup:
Do čajníka pridáme maliny a plátky citróna.
Potom pridáme mätu a aróniu.
Cez sitko precedíme citrónovú šťavu s rozdrvenou jarabinou.
Zalejeme vriacou vodou.
Necháme lúhovať.
Môžeme servírovať spolu s medovou tortou.
Prajeme vám dobrú chuť a na zdravie!
Video návod: