plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je MAJSTROVSKÉ dielo: Torta „Medovník“ z tekutého cesta!

Nadpozemsky dokonalá medová torta zo zaujímavých ingrediencií, ktorá vás vystrelí na obežnú dráhu.

Samotná príprava určite nepatrí medzi najjednoduchšie, ale rozhodne stojí za to!

 

 

Famózny recept na najchutnejšiu medovú tortu z youtube kanála Наслаждайся вкусом!

Potrebujeme:

Na cesto:

180 g masla

100 g kryštálového cukru

180 g medu

1/4 ČL soli

1 ČL sódy bikarbóny

4 vajcia C1

300 g hladkej múky

Na krém:

1,4 kg kyslej smotany 20%

200 g kryštálového cukru

vanilkový cukor

Na karamelovú penu:

 

 

150 g kryštálového cukru

50 g vody

150 g smotany na šľahanie

50 g masla

1/2 ČL soli

vanilkový cukor

6 g želatíny

40 g vody alebo 50 g smotany na varenie 10%

Postup:

Do hrnca pridáme maslo.

Nasypeme cukor a potom pridáme soľ.

 

 

Hrniec preložíme na sporák.

Počas miešania varíme na strednom ohni, kým sa suroviny úplne nerozpustia.

Pridáme sódu a pokračujeme vo varení, kým nevznikne krém.

 

 

Oheň trochu znížime a miešame, kým nezískame krásnu jantárovú farbu.

Vypneme oheň a zmes necháme vychladnúť po dobu 10-15 minút.

Potom pridáme vajcia a metličkou okamžite energicky miešame.

 

 

Do zmesi preosejeme 250 g múky.

Metličkou vymiešame do hladka, v prípade potreby po troškách pridáme zvyšných 50 g a kontrolujeme konzistenciu.

Na papier na pečenie nakreslíme kruh s priemerom 23 cm.

 

 

Papier otočíme na druhú stranu a položíme na plech.

Cesto nalejeme na papier a vytvarujeme do kruhu podľa predkresleného tvaru na papieri.

Zvyšné cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Plech vložíme do rúry predhriatej na 170°C (horný/spodný ohrev).

Pečieme asi 17 minút.

Po upečení vyberieme cesto z plechu aj s papierom a odstránime okraje.

 

 

Cesto prekrojíme na polovicu a okraje si odložíme.

Potom plát cesta preložíme cez druhé cesto a nakrájame plátky o hrúbke cca 1 cm.

Plátky cesta nakrájame na malé kocky.

 

 

Potom do rúry vložíme plech s kruhom z cesta.

Pečieme 10 minút pri teplote 170°C.

Odkrojené okraje cesta pomelieme v mixéri na prášok.

 

 

Do misky so smotanou nasypeme cukor a vanilkový cukor.

Mixérom šľaháme, kým sa cukor nerozpustí.

Do okrajov tortovej formy vložíme fóliu.

 

 

Spodok kruhového cesta potrieme krémom a vložíme do formy.

Na cesto nanesieme dve naberačky krému a rovnomerne rozotrieme (150 g krému si odložíme na potretie okrajov).

Náhodne posypeme kockami cesta a nelejeme krém.

 

 

Nasypeme ďalšie kúsky cesta a celý proces zopakujeme ešte trikrát.

Tortu prikryjeme potravinovou fóliou a pri izbovej teplote necháme odstáť 30-40 minút.

Potom formu vložíme na 6-8 hodín do chladničky (najlepšie na celú noc).

 

 

Do panvice nasypeme cukor a nalejeme vodu.

Na vysokom ohni varíme, kým sa cukor neroztopí (nemiešame, len potrasieme panvicou)

Do rajnice nalejeme smotanu a zahrejeme.

 

 

Keď sirup získa jantárovú farbu, vypneme oheň, nalejeme horúcu smotanu a dobre premiešame.

Po minúte zapneme oheň, pridáme vanilkový cukor, soľ, maslo a miešame, kým sa ingrediencie nespoja.

Sirup precedíme cez sitko do hrnca.

 

 

Želatínu rozpustíme v horúcej smotane, nalejeme do karamelu a metličkou dobre vymiešame.

Karamel nalejeme na vrch torty a vložíme na pol hodinu do chladničky.

Po uplynutí doby odstránime boky, fóliu a okraje torty potrieme 150 g krému, ktorý sme si odložili a nakoniec nanesieme pomleté cesto.

 

 

Na guľky zo zvyškov použitých surovín potrebujeme:

50-70 krému

omrvinky z pomletého cesta

vlašské orechy

1 PL karamelovej hmoty

Postup:

V mixéri pomelieme orechy a nasypeme do misky s omrvinkami.

Pridáme krém a lyžičkou zamiešame.

Hmotu rozdelíme na 8 rovnakých častí.

 

 

V rukách vyformujeme guľky rovnakej veľkosti.

Vložíme na 10 minút do mrazničky.

Potom ich obalíme v omrvinkách a môžeme servírovať.

 

 

Na čaj potrebujeme:

maliny

aróniu

jarabinu

mätu

citrón

Postup:

Do čajníka pridáme maliny a plátky citróna.

Potom pridáme mätu a aróniu.

Cez sitko precedíme citrónovú šťavu s rozdrvenou jarabinou.

 

 

Zalejeme vriacou vodou.

Necháme lúhovať.

Môžeme servírovať spolu s medovou tortou.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť a na zdravie!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes