Plody sa zberajú v auguste až v septembri a sú nesmierne prospešné pre naše zdravie. Treba len vedieť, ako ich spracovať a využiť. Plody bazy sú veľmi liečivé, ale v surovom stave sú aj mierne jedovaté (obsahujú látku sambunigrín) nekonzumujte ich preto surové. Dnes tu pre vás máme perfektný recept na liečivý bazový sirup.
Baza čierna a jej účinky na zdravie
- Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi
- Antivírusové, antibakteriálne účinky
- Antiseptické a detoxikačné účinky
- Mierne antibiotické účinky
- Podporuje potenie (chrípka…)
- Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt
- Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu
- Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
- Udržiava zdravé dýchacie cesty
- Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny
- Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde
- Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty
- Uvoľňuje z tela kyselinu močovú
- Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)
- Upokojuje nervový systém
- Eliminuje stres
- Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)
- Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia)
- Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože
Zdravý bazový sirup
- 1 hrnček čerstvých bazových bobúľ
- 1/2 hrnčeka vody
- 1/2 hrnčeka medu alebo môžeme použiť cukor – verzia s medom je ale zdravšia
- 1 škoricová tyčinka
- 5 klinčekov
- 2 polievkové lyžice nakrájaného zázvoru (môže sa vynechať)
Postup:
Umyté bobule zalejeme vodou a pridáme korenie. Privedieme do varu a odokryté varíme asi 60 min, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Prepasírujeme cez sitko, pridáme med a premiešame kým sa nerozpustí.
V takomto stave vám sirup vydrží v chladničke asi mesiac. Ak si chcete spraviť zásoby na dlhšie tak ho môžete zmraziť alebo sterilizovať. Sirup rozlejte do zahriatych fliaš. dobre uzavrite, vložte do hrnca s teplou vodu a priveďte do varu. Potom fľašky vyberte, otočte hore dnom, zabaľte do deky a nechajte pomaly vychladnúť.
Tento sirup môžete používať ako liek pri prechladnutí alebo na dochutenie pri pečení, varení či do čaju.