plny-hrniec_transparent_negativ.png

Lahodný koláč so smotanovým krémom a jahodami: Výborná letná maškrta ku káve!

Vyskúšajte tento jednoduchý letný koláč s jahodami podľa receptu z youtube, ktorý si zamilujú malí, aj veľkí. Ideálny aj ako pohostenie ku kávičke!

Potrebujeme:

Na cesto:

350 – 400 g hladkej múky

2 vajcia

100 g kryštálového cukru

20 g vanilkového cukru

1 ČL prášku do pečiva

120 g masla

Na plnku:

20 g kukuričného škrobu

300 g kyslej smotany

2 vajcia

120 g kryštálového cukru

200 – 300 g jahôd

Postup:

Vajcia si rozbijeme do misky, pridáme cukor, vanilkový cukor a šľaháme do peny.

Zašľaháme zmäknuté maslo.

Múku si zmiešame s kypriacim práškom do pečiva a postupne zašľahávame do žĺtkovej peny.

Keď je už cesto tuhšie, vypracujeme ho rukou. 

Potom ho odložíme na pol hodinu do chladničky.

Medzitým si pripravíme krém. 

Do misky si nasypeme kukuričný škrob s cukrom a premiešame.

Následne vmiešame vajíčka a potom aj kyslú smotanu.

Spolu vyšľaháme na kompaktnú hmotu. 

Dno tortovej formy si vystelieme papierom na pečenie a vymastíme maslom.

Cesto natlačíme rovnomerne na dno formy, aj na boky. 

Následne nalejeme do stredu smotanový krém, ktorý sme si predtým pripravili.

Teraz prišiel čas na jahody.

Umyjeme si ich, odstopkujeme a naukladáme navrch krému. 

Dáme piecť do predhriatej rúry na teplotu 180 °C.

Pečieme asi 1 hodinu, ale po 45 minútach ho priebežne kontrolujeme, aby sa nespálil. 

Následne rúru vypneme, otvoríme a necháme stáť ešte 30 minút.

Potom ho vyberieme a necháme vo forme úplne vychladnúť.

Je potrebné, aby plnka stuhla. Odstránime formu, nakrájame a môžeme podávať. 

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Najlepšie recepty na dnes