plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kúzelné cesto, ktoré ani minútu nekysne: Pečivo chutí ako z kysnutého cesta a je úplne bez práce – môžete aj zmraziť!

Výborný recept na superrýchle cesto bez kysnutia na najelšie domáce rožteky a plnené pečivo. Je vynikajúce na slano aj na sladko a vieto ľahko prirpaviť aj o polnci.

Výborný recept na superrýchle cesto bez kysnutia na najelšie domáce rožteky a plnené pečivo. Je vynikajúce na slano aj na sladko a vieto ľahko prirpaviť aj o polnci.

Potrebujeme:

500 g múka hladká

250 g maslo

1 ks vajce

2 ks žĺtky

200 g smotana kyslá

cca 100 ml mlieko studené (+-)

20 g droždie

Plnka: jablká, orechy,tvaroh,cukor – prípadne môžete zvoliť

1 vajce na potretie

Postup:

Do preosiatej múky rozdrobíme droždie, pridáme nakrájané, alebo nastrúhané studené maslo a aj ostatné prísady. Vymiešame jednotné cesto, podľa potreby pridáme mlieko.

Cesto je mäkké a pomerne lepivé cesto. Dáme ho na silne pomúčenú dosku a vypracujeme šúlok.

Cesto rozdelíme na šesť častí. Každú rýchlo zamiesime do bochníka, tie postupne vyvaľkáme do kruhu. Kým pracujeme s jedným kúskom, ostatné si môžeme dať do chladničky.

Každý kruh nakrájame na 8 trojuholníkov. Na každý trojuholník dáme plnku podľa chuti. Prípadne môžeme cesto rozvaľkať do tvaru štvorca a vykrajovať iné tvary.

Potom každý kúsok zaviniem alebo zrolujeme. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 200 C do zlatista. Po upečení môžeme pocukrovať – ak máme sladkú verziu. Ak máme slanú verziu, ešte pred pečením môžeme posypať semienkami.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes