Koprová omáčka je užitočná nielen na zimu, ale aj v lete na ochutenie studených polievok, šťavnatých šalátov zo sezónnej zeleniny, ako nátierka na chlebíčky či výborný doplnok domácej grilovačky. Toto zelené korenie dáva jedlám jedinečnú chuť a vôňu.
Potrebujeme:
2 hrnčeky kôpru nakrájaného nadrobno (kôpor nezabudnite najskôr umyť a potom osušiť na papierových obrúskoch)
1 citrón
1 lyžička soli
10 strúčikov cesnaku – ošúpaných, nakrájaných
100 ml olivového oleja
½ lyžičky kr. cukru
Postup:
Ku kôpru pridáme nakrájané strúčiky cesnaku, soľ a cukor.
Citrón opláchnite a kôru nastrúhajte na strúhadle (dávajte pozor, aby ste nenastrúhali aj bielu vrstvu, tá je totižto veľmi horká. Potom citrón prekrojte a šťavu vytlačte do zelenej zmesi. Pridáme aj olivový olej a všetko spolu rozmixujeme na krémovú zmes. Skladujeme v sterilizovanej nádobe v chlade.