Vynikajúci koláč z youtube, s jablkami a prelivom zo smotany a salka. Vynikajúci domáci dezert, na jeseň ako stvorený!
Potrebujeme:
Náplň:
2 ks vajcia
100 ml smotana na šľahanie
600 g olúpané jablko
20 g vanilkový cukor
25 g škoricový cukor
100 ml Salko
cesto:
15 g cukor kryštál
2 štipky soľ
150 g maslo
1 ks vajcia
50-60 ml voda
300 g hladká múka
Voliteľné:
Mandlové lupienky
Postup:
Múku zmiešanú so soľou a cukrom prepracujeme s maslom, vajcom a vodou v hladké cesto, ktoré necháme aspoň hodinu v chladničke.
Potom z cesta vyvaľkáme podľa tvaru a veľkosti formy plát o hrúbke asi 4 mm. Plát vložíme do formy (vrátane postranných stien) a cesto na niekoľkých miestach ľahko prepichneme vidličkou. Cesto uložené vo forme ešte necháme asi pol hodiny v chladničke.
Olúpané jablká nakrájame na plátky a potom je poukladáme pekne na cesto, posypeme škoricovým cukrom a dáme piecť do stredne vyhriatej rúry na 20 minút.
Medzitým si vyšľaháme vajíčka so Salkom a smotanou. Vznikne preliv, ktorým rozpečený koláč zalejeme a pečieme ešte ďalších 20 minút.
Jablkový koláč so smotanovým prelivom sa podáva vlažný, ale rovnako chutí aj studený.