plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najjemnejší DVOJFAREBNÝ koláč z kyslej smotany: Toto dnes upečiem ku kávičke!

Vynikajúca a rýchla piškóta dvoch farieb.

Elegantná bublanina podľa mimoriadne jednoduchého a rýchleho receptu.

Túto lahôdku som pripravoval cez víkend pre návštevu a nechceli odísť, kým so im neprezradil recept.

 

 

Špičkový recept na mäkkú bublaninu v dvoch farbách, ktorej tajomstvo jemnosti a vláčnej chuti spočíva v pridaní kyslej smotany do cesta.

Prečo sa oplatí pridať do cesta kyslú smotanu?

Pridanie kyslej smotany do cesta na koláče prináša hneď niekoľko benefitov:

Chuť a textúra: Kyslá smotana dodáva koláčom bohatú a krémovú chuť, vďaka čomu sú vláčnejšie a lahodnejšie. V porovnaní s koláčmi s maslom, kyslá smotana dodáva koláčom jemnejšiu a ľahšiu štruktúru.

 Vláčnosť: Kyslá smotana je bohatá na tuk a vodu, čím zabraňuje vysychaniu cesta počas pečenia. Koláče tak zostávajú vláčne a šťavnaté aj po vychladnutí.

Predlžuje trvanlivosť: Koláče s kyslou smotanou vydržia o niečo dlhšie ako tie bez nej.

Na drvojfarebnú bublaninu potrebujeme:

 

 

180 g masla

štipku soli

220 g kryštálového cukru

3 vajcia

180 g kyslej smotany

280-300 g hladkej múky

1,5 ČL prášku do pečiva

1 ČL kakaa

1 ČL vody

Postup:

Do misky pridáme mäkké maslo, soľ, cukor.

 

 

Mixérom vyšľaháme.

Počas šľahania postupne po jednom pridávame vajcia.

 

 

Potom pridáme smotanu.

Šľaháme, kým nevznikne riedke cesto.

Ďalej pridáme múku, prášok do pečiva.

Vyšľaháme.

 

 

Cesto rozdelíme na dve polovice.

Do malej misky pridáme kakao, vodu.

Lyžičkou premiešame.

 

 

Kakao pridáme do misky s cestom.

Mixérom vyšľaháme.

Plech naolejujeme.

Na plech nanášame vedľa seba lyžicou na striedačku hnedé a biele cesto.

 

 

Špajľou spravíme v ceste ľubovoľné vzory.

Plech vložíme do rúry.

Pečieme 45-50 minút pri teplote 180°C.

 

 

Po vychladnutí môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes