plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ešte stále varíte vajíčka len vo vode? Pridajte ešte túto JEDNU vec a budete ľutovať, že ste nespravili skôr!

Keď varím vajíčko namäkko, pridávam do vody 1 vec!

Dokonale uvarené vajcia nie sú také jednoduché, ako by sa mohlo zdať.

 

 

Stačí však vhodiť do hrnca jeden známy produkt a všetko pôjde ako po masle.

Tento patent by mal poznať každý milovník vajec.

Stavte na toto odporúčanie z portálu mojegotowanie.

Praženica, vajíčka namäkko a natvrdo patria medzi obľúbené raňajkové pochúťky. 

Všetko preto, že sú to rýchle, výživné a sýte možnosti pre dobrý začiatok dňa.

 

 

Kým sa však praženica pripravuje celkom ľahko, vajcia uvarené namäkko si vyžadujú o niečo viac pozornosti.

Pozrite sa, ako ich urobiť, aby ste sa vyhli nepríjemnej chybe.

Ako uvariť vajíčka namäkko?

 

 

Vajíčka uvarené namäkko si už aspoň raz urobil asi každý, no nie vždy dopadnú tak, ako by sme chceli.

Niekedy je žĺtok dokonale tekutý, ale bielko bohužiaľ úplne nestuhne a inokedy má bielok dokonalú konzistenciu, ale žĺtok už je príliš uvarený.

 

 

Ako teda nájsť zlatú strednú cestu a regulovať čas varenia tak, aby vajcia namäkko vyšlo vždy akurát?

Nie každý si pamätá, že najdôležitejším faktorom je venovať pozornosť veľkosti vajíčka.

 

 

Vajcia veľkosti S sa varia presne 3,5 minúty od zovretia vody, vajcia M – 4 minúty a vajcia L až 5,5 minúty.

Tieto malé rozdiely sú veľmi dôležité, takže ak sa budete držať tohto pravidla, vždy nájdete pod škrupinou dokonale stuhnutý bielok s chutným žĺtkom.

 

 

Dokonalé uvarenie vajíčka namäkko však nie je posledným problémom, s ktorým sa pri príprave tejto zdanlivo jednoduchej pochúťky stretávame.

Uvarené vajcia sa často veľmi ťažko šúpu, čo znamená, že spolu so škrupinou vyhodíme aj veľkú časť bielka.

 

 

Našťastie sa tomu dá tiež ľahko zabrániť.

Všetko, čo musíte urobiť, je pridať pred varením do vody s vajíčkami aj 2 plátky citróna – škrupina sa z vajíčka odlepí oveľa ľahšie.

Dokonalé vajíčka natvrdo

Dokonale pripravené vajíčka natvrdo môžu byť niekedy nedosiahnuteľným cieľom.

 

Často sa totiž škrupina prilepí, ťažko sa lúpu a nielenže nevyzerajú pekne na mise, ale nie sú ani také chutné, ako by mali byť.

Máme pre vás jednoduchú radu, vďaka ktorej budú vajcia natvrdo vždy perfektné!

Doba varenia

Doba varenia vajíčka sa líši v závislosti od konzistencie konečného výsledku.

 

 

3-minútové vajcia

Vajíčko uvarené namäkko, z ktorého sa zvyčajne odstráni vrchná časť, sa vloží do držiaka na vajíčka a konzumuje sa lyžičkou.

V tomto stave nie je bielok ešte úplne uvarený a žĺtok je hustý a tekutý.

5-minútové vajcia

 

 

Je to také vajíčko uvarené namäkko, ktorého bielok je už oveľa tuhší, ale žĺtok je tekutý a mäkký.

6 a ½ minútové vajcia

Hovorí sa im aj dokonalé vajíčka, pretože v tomto stave sa dajú ľahko ošúpať, bielok je úplne uvarený, ale žĺtok je stále mäkký a má jemne krémovú textúru.

 

 

10-minútové vajcia

Varené vajce, ktorého bielok aj žĺtok sú úplne uvarené.

Tajomstvo jednoduchého šúpania vajec

Vo väčšine prípadov platí, že vajcia musia prejsť „tepelným šokom“. 

Najlepšie je pripraviť si po uvarení vajec nádobu s vodou, do ktorej vložíme aj pár kociek ľadu.

 

 

Horúce vajcia vložíme do nádoby s ľadovou vodou, aby sa rýchlo ochladili a potom ich ošúpeme.

Vajcia musia byť na povrchu studené, hoci vo vnútri sú ešte horúce.

Potom vajíčko naklepeme zo všetkých strán a škrupinku ošúpeme.

 

 

Vajcia sa šúpu najľahšie, keď sú čerstvé.

Čím je vajíčko staršie, tým ťažšie sa šúpe.

Ak sa vám nechce chystať nádobu s ľadovou vodou, ide to aj pod tečúcou studenou vodou.

 

 

Vajíčko najskôr opláchnite pod studenou tečúcou vodou a potom poriadne z hrubšej strany naklepnite lyžicou, aby sa studená voda dostala aj pod škrupinu.

Tá sa potom lepšie oddelí od vajíčka a ľahko ju ošúpete.

Ak však nezaberie táto metóda, odporúčame nasledovný postup. 

 

 

Postup:

Vajcia uvarené natvrdo sa ľahšie ošúpu, ak ich uvaríme v mierne osolenej vode s trochou tuku a hneď po uvarení ich zalejeme studenou vodou.

Vďaka tomuto postupu máte zaručené, že škrupinu ľahko ošúpe aj dieťa a vajíčko ostane neporušené. 

Test čerstvosti vajec

 

 

Čerstvosť vajec je možné skontrolovať pomocou vodného testu.

Naplňte misku vodou a pridajte vajíčko.

Ak klesne na dno, môžeme si byť istí, že je čerstvé.

 

 

Ak vajce pláva uprostred nádoby, nie je už úplne čerstvé, ale je jedlé.

Vajíčko, ktoré vypláva na povrch vody, však nevarte, pretože sa už pokazilo.

Veľa šťastia!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes