Ich farba odrádza a ľahko sa zamieňajú: Ale toto je jedna z najchutnejších húb v našich lesoch!

Hubári ho volajú Červenonohý, Modrák alebo Tehlový. Jeho skutočný názov je Neoboletus luridiformis – Hríb zrnitohlúbikový.

 

 

A hoci je svojou štruktúrou klamlivo podobný jedovatému Satanskému hríbu, jeho farba odstrašuje neskúsených zberačov.

Má hnedý klobúk potiahnutý semišovou kožou, ale zospodu je červený a rukoväť je tiež tehlovočervená.

Navyše, po rozrezaní je vidieť, ako sa sfarbuje do námorníckej modrej.

Zmiatol mnohých hubárov. Jedlé alebo nejedlé, brať alebo nie?

 

 

Hríb zrnitohlúbikový je jedlá a veľmi chutná huba.

Jeho chuť je intenzívne oriešková a podľa gurmánov chutí lepšie ako dubák.

Ale pozor, až po tepelnom spracovaní.

Táto huba musí byť teda vždy tepelne upravnená, rovnako ako hríby konzumované surové by mohli spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti.

Po spracovaní sa noha sfarbí do svetlo žltej farby.

 

 

Nie je jedovatý, no má jednu nevýhodu.

Je dosť podobný Satanskému hríbu a je lepšie si ho s ním nepomýliť. Noha „Satana“ má oveľa intenzívnejší odtieň červenej a klobúk je svetlejší.

Na fotografii nižšie môžete rozdiel medzi hríbom zrnitohlúbikovým a satanským hríbom. Jedovatý hríb je vpravo.

 

 

V akej forme je hríb najlepší?

Je vhodný na rovnaké spracovanie ako ostatné jedlé huby.

Môže sa nakladať, dusiť, variť, vyprážať.

 

Recept na krémovú polievku zo sušených „tehlových“ húb

 

 

Ingrediencie:

250 g sušených húb

1 šálka vody

1 liter vývaru

2-3 stredne veľké zemiaky

1 malý por

lyžica masla

hrsť nasekanej petržlenovej vňate

1/4 lyžičky muškátového orieška

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

 

 

Huby namočíme asi na hodinu do teplej vody.

Pór nakrájame na plátky a podusíme na masle,

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky, pridáme k póru a chvíľku orestujeme,

Huby scedíme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k póru a zemiakom.

Vodu, v ktorej sme namáčali huby zlejeme cez sitko do hrnca.

Dochutíme soľou, korením, všetko vložíme do vývaru a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Polievku rozmixujte do hladka.

Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Ako prílohu môžete použiť krutóny z lístkového cesta, krutóny alebo samostatne uvarené cestoviny.

Na tanierik pridáme lyžicu kyslej smotany.

Huby dusené so smotanou

 

 

Ingrediencie:

500 g tehlových húb

1 veľká cibuľa

2 veľké strúčiky cesnaku

lyžica prepusteného masla

pohár vriacej vody

150 ml smotany 18 alebo 30 percent.

soľ korenie

Postup:

Cibuľu, cesnak a hríby očistíme a nakrájame.

Na panvici zosklovatieme cibuľku, na záver pridáme cesnak a potom pridáme huby.

Zalejeme vriacou vodou. Okoreníme.

Dusíme asi pol hodiny na miernom ohni.

Dochutíme smotanou a chvíľku dusíme odokryté, kým omáčka nezhustne.

Podávame s cestovinami, knedľou alebo zemiakovou knedľou.

Výborne chutí s grilovanou bravčovou panenkou.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Dnes najobľúbenejšie