Pestovateľ mi ukázal mi ukázal jednoduchý spôsob, ako zistiť, či boli jahody striekané: VŠÍMAJTE si tento detail!

Jahody sa začínajú objavovať nielen v obchodoch, ale aj na pultoch stánkov a na trhoch.

 

 

Mnoho ľudí sa bojí chemikálií a pesticídov.

Ako spoznať striekané jahody?

Portál haps poradil metódu, ktorá odhalí, či boli jahody chemicky ošetrené.

Všetci vieme, že ovocie a zeleninu treba pred konzumáciou umyť.

 

 

 

Voda samotná však nie vždy nestačí, najmä ak ide o ovocie, ktoré bolo ošetrené pesticídmi.

Hoci predtým, ako sa takýto výrobok dostane na pulty obchodov, musí spĺňať príslušné normy týkajúce sa obsahu pesticídov a škodlivých látok, nadbytok takto „postriekanej“ zeleniny a ovocia v strave môže škodiť.

Striekajú sa paradajky, jablká a tiež jahody.

Ako ich rozpoznať?

Ako spoznať striekané jahody?

 

 

Ak vás zaujíma, ako sa zbaviť stôp po pesticídoch a zároveň spoznať, že ovocie bolo striekané, čítajte ďalej.

Oplatí sa použiť metódu 10/2, teda dvakrát namočiť celkovo na 10 minút do domácej zmesi octu a sódy bikarbóny.

Najskôr vložte jahody do vody s 2-3 lyžicami octu, najlepšie jablčného.

 

 

Počkajte 5 minút.

Potom vložte jahody do vody s lyžicou sódy bikarbóny.

 

 

Opäť počkajte 5 minút.

Ak sa v oboch prípadoch voda po pridaní ovocia zakalí a zožltne, je to znak toho, že jahody boli postriekané.

Nebojte sa, takýto kúpeľ pomôže zbaviť sa nečistôt nadobro.

 

 

Po 10 minútach kúpania opláchnite jahody pod tečúcou vodou.

Ako rozpoznať striekané ovocie a zeleninu v obchode?

 

 

Pozrite sa na kód

Špeciálne nálepky na ovocie a zeleninu nájdete v obchodoch a supermarketoch.

Obsahujú nielen čiarový kód uľahčujúci odhlásenie produktu, ale aj špeciálne označenie PLU kód (pre vyhľadávanie ceny).

 

 

Označenie používané od roku 1990 umožňuje odlíšiť produkty konvenčného poľnohospodárstva od ekologického.

Stačí sa pozrieť na prvú číslicu v kóde:

 

 

  • Štvormiestny kód začínajúci číslicami 3 a 4: potravina bola vyrobená konvenčným spôsobom, t. j. s použitím umelých hnojív a pesticídov.
  • Päťmiestny kód začínajúci číslicou 9: potraviny pochádzajú z konvenčného a ekologického poľnohospodárstva.

Obchody však často používajú svoje vlastné označenia, takže iné kódy by vám nemali spôsobovať obavy.

Tri metódy na umývanie jahôd

Metóda č 1:

 

 

Táto metóda je najjednoduchšia.

Najskôr je potrebné pripraviť roztok sódy.

Na 1 liter vody budete potrebovať 10 g sódy bikarbóny.

 

 

Vložte jahody do výslednej tekutiny na 10 minút.

Potom nechajte odkvapkať v cedníku a opláchnite bobule.

Metóda č 2:

 

 

Najskôr jahody dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou – použite silný prúd.

Z bobule tak odstránite peľ a baktérie.

Po druhé, oparte jahody. Za týmto účelom bobule jednoducho zalejte vriacou vodou.

Táto fáza je potrebná na zničenie možných patogénnych organizmov. Napríklad E. coli.

 

 

Potom bobule namočte na 5-15 minút do studenej vody. To vám pomôže definitívne sa zbaviť rôznych pesticídov.

Ošetrenie jahôd s vodou s rôznymi teplotami nemá vplyv na chuť bobúľ.

Metóda číslo 3:

 

 

Nedávno internet doslova zaplavilo video zo siete TikTok. Video ukazuje, že ak bobule namočíte na 30 minút do soľného roztoku, začnú z neho vyliezať biele malé chrobáčiky.

Vyvolalo to však falošný strach z toho, že všetky jahody sú plné týchto drobných organizov. Nie je to však pravda.

Skutočne môžu v niektorých plodoch byť ukryté aj malé organizmy, ktoré prebývajú na povrchu.

Nie to však pravidlo u všetkých plodov.

Navyše, odporníci potvrdili, že tieto drobné organizmy nespôsobujú žiadne škody v našom organizme a môžu do tela vstúpiť práve s konzumovaním rôznych druhov ovocia a bobúľ.

 

 

V každom prípade, takýmto spôsobom môžete jahody tiež efektívne umyť – zbaviť ich baktérií a nečistôt.

Za týmto účelom zmiešajte vodu s 0,5 lyžičkou soli a miešajte, kým sa nerozpustí.

Ponorte jahody do roztoku a nechajte pôsobiť pol hodiny.

Potom iba opláchnite.

Ako vidíte, skutočne musíte počas sezóny vedieť, ako jahody správne umývať.

 

 

Ochránite tak aj vašich blízkych. Skúste tiež zvoliť domáce bobule.

Nie vždy vyzerá perfektne.

Ale to nie je problém. Takto si môžete byť istí, že jahody boli pestované bez ďalších chemikálií.

 

 

 

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie