Tieto rožteky môžete naplniť čímkoľvek – od maku, orechov, cez tvaroh, lekvár až po vaše obľúbené krémy. Mne najviac chutí úplne obyčajná pudingová náplň!
Potrebujeme:
6 vajec
200 ml smotany na šľahanie (ja som použila 30%)
100 g nastrúhaného masla
10 g soli
40 g kr. cukru
25 g čerstvého droždia
asi 800 g múky (ja som použila Bio hladkú celozrnnú múku – Bl-55, môžete však použiť aj klasiku -hladkú extra špeciál)
Náplň:
1 bal vanilkového pudingu
400 ml mlieka
Cukor podľa chuti
Na potretie:
2 žĺtky a 2 lyžice mlieka na potretie
Postup:
Množstvo múky je len približné, ja pridávam od oka podľa konzistencie cesta.
Všetky prísady na cesto jednoducho zmiešame a vypracujeme mäkšie cesto – hnetieme, kým cesto neprestane lepiť. Keď sa nelepí na ruky a na steny misy, je pripravené. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, prehnetieme a rozdelíme na 14 rovnakých kúskov – guličiek. Necháme asi 10 minút podkysnúť. Potom z každého kúska cesta vyvaľkáme tvar obdĺžnika. Na jednej polovici ho nakrojíme na pásiky a na druhú navrstvíme asi 2-3 lyžičky pudingu.
Zavinieme a cez vrch preložíme nakrájanú časť cesta.
Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkami zmiešanými s mliekom a necháme ešte pol hodinku podkysnúť.
Potom vložíme do vyhriatej rúry a necháme piecť, kým rožteky na povrchu nie sú takto nádherne hnedasté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: demeterszilvia