plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cukrárovo tajomstvo: Šialene chutný a jednoduchý ovocný koláč s polevou – karamel sa vytvorí počas pečenia!

Vynikajúci koláč z kefírového cesta a ovocia - úžasne jemný a nadýchaný. Poleva z cukru a masla mu dodá úžasný karamelový šmrnc, je naozaj vynikajúci. Koláč mám zo súťaže v pečení jesenných dezertov.

Vynikajúci koláč z kefírového cesta, ovocia a karamelovej polevy – úžasne jemný a nadýchaný. Poleva  mu dodá úžasný karamelový šmrnc, je naozaj vynikajúci. Koláč hniezdil aj na súťaži v pečení jesenných dezertov.

Potrebujeme:

Kefírové cesto:

Kefír (alebo iné kyslé mlieko) – 250 ml
Sušené droždie – 1 lyžička
Maslo – 100 g (alebo margarín)
Cukor kryštálový – 4 lyžice
Vanilkový cukor – 10 g
Soľ – 1/3 lyžičky
Vajcia – 2 ks
Múka – 400 – 450 g (pridávajte postupne podľa hustoty cesta)
Forma 22×30 cm

Na karamelový kôrku na vrchu koláča:
Maslo – 100 g
Cukor kryštálový – 5 – 6 polievkových lyžíc

Ďalej:
Ovocie nakrájané (jablká alebo hrušky)
Maslo na vymazanie plechu

Postup:

Kefír zmiešame s droždím. V inej miske zmiešame cukor s maslom, vanilkovým cukrom a rozmiešame, pridáme dve vajcia, soľ, preosiatu múku – dôkladne vymiešame. Nakoniec pridáme kefír s droždím a vymiešame jednotné cesto (múku je dobré pridávať postupne). Takto pripravené cesto necháme pod pokrievkou narásť. Potom premiešame, navrstvíme do vymastenej formy, cesto uhladíme, prikryjeme a necháme ešte 20 minút narásť, kým sa vyhreje rúra. Do cesta uložíme kúsky ovocia, pridáme nastúhané maslo a posypeme cukrom.

Pečieme pri teplote 170 stupňov 40-45 minút.

Najlepšie recepty na dnes