plny-hrniec_transparent_negativ.png

Potrebujete len 1 kyslú smotanu a balík cestovín: 11 najlepších receptov na super rýchle obedy s výbornou chuťou!

Potrebujeme:

400 g kyslej smotany

400 g cestovín f

soľ

4 strúčiky cesnaku

2 lahôdkové cibuľky

2 lyžice rastlinného oleja

150 g uvareného kuracieho mäsa (alebo orestovaného na panvici)

čierne korenie

2 lyžice olivového oleja

syr na posypanie

Postup:

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode. Potom ich scedíme. Cesnak nakrájame na plátky, bielu časť lahôdkovej cibuľky na rezance a vňať cibuľky nahrubo. Všetko orestujeme na panvici na rozpálenom rastlinnom oleji. Podľa potreby podlejeme vriacou vodou z cestovín a stíšime plameň. Pridáme scedené cestoviny, kyslú smotanu a na rezance nakrájaného kuracie mäso (ideálne z pŕs). Suroviny pridávame postupne a vždy dôkladne premiešame. Ochutíme mletým čiernym korením. Ak je omáčka príliš hustá, prilejeme podľa potreby vodu, v ktorej sa varili cestoviny. Pred dokončením ozdobíme zelenou cibuľkou.

Bleskové cestoviny s brokolicou

Potrebujeme:

300 g cestovín

300 g brokolice

150 g šunky nakrájanej na rezance

1 šálka kyslej smotany

1 šálka smotany na šľahanie

100 ml mlieka

100 g strúhaného syra

Soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:

Cestoviny uvaríme vo vriacej vode podľa návodu na obale (cca 7 minút) a s cestovinami krátko povaríme aj brokolicu natrhanú na ružičky.

15-minútová verzia z panvice: Všetky prísady na omáčku zmiešame na panvici, privedieme do varu a pridáme cestoviny s brokolicou. Premiešame, posypem syrom a hneď podávame

Verzia z rúry (o niečo dlhšia ale výborná): Uvarené cestoviny navrstvíme na pekáč, pridáme aj brokolicu a zalejeme omáčkou, posypeme syrom. Dáme do rúry na 180 stupňov variť na 20 minút.

Divoké cestoviny

Potrebujeme:

700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky

4 lyžice bravčovej masti

4 stredne veľké kusy mrkvy

4 stredne veľké kusy petržlenu

1 stredne veľkú cibuľku

3 ks bobkového listu

1 lyžičku čierneho korenia

1 lyžičku sušenej majoránky

Pálivé korenie podľa chuti

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ

1 lyžičku cukru

4 lyžičky horčice

330 g kyslej smotany

1 lyžicu hladkej múky

500 ml vody

500 g cestovín podľa chuti

Postup:

Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso. Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne. V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi. Keď omáčka zhustne, môžeme podávať. Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.

Cestoviny s mäsom a syrovou omáčkou

Potrebujeme:

400 g ľubovoľných cestovín

Soľ a korenie

600 g kuracích pŕs

Rastlinný olej

250 g strúhaného syra

3 šálky kyslej smotany

Petržlenovú vňať nasekanú nadrobno

Postup:

Cestoviny uvaríme v mierne osolenej vode. Kuracie kúsky nakrájame nadrobno, ochutíme soľou, korením a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista.

V miske zmiešame strúhaný syr, smotanu, a petržlenovoú vňať. Môžeme dochutiť soľou.

Zapekaciu misu vymastíme trochou oleja, navrstvíme do nej cestoviny s kuracím mäsom a prelejem omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Cestoviny s kyslou smotanou

Potrebujeme:

500 g špagiet,

150 g šunky,

3 lyžice oleja,

3 strúčiky cesnaku,

200 g kyslej smotany,

200 g syra,

soľ,

mleté ​​korenie,

štipka muškátového orecha.

Postup:

Špagety uvaríme v slanej vode podľa pokynov na obale. Scedíme, ale necháme si 100 ml vody z cestovín na omáčku. Kým sa cestoviny varia, na panvicu nalejeme 2 lyžice oleja a opražíme na ňom nakrájaný cesnak po dobu cca 1 minúty. Pridáme muškátový oriešok a vodu z cestovín v ktorej sme si rozmiešali smotanu (môžeme odobrať priamo počas varenia cestovín). Necháme prevariť, pridáme cestoviny, šunku nakrájanú nadrobno a premiešame. Posypeme syrom priamo na panvici a podávame.

Minútkové cestoviny

Potrebujeme:

1 šálka kyslej smotany alebo jogurtu (200 ml)

2 lyžice majonézy

1 lyžica jablčného octu

1 polievková lyžica horčice

1 lyžička cukru

1 lyžička soli

1 /4 lyžičky čierne korenie

Kolienka, varené a scedené

Naddrobno nasekaný stonkový zeler, alebo najemno nastrúhaný koreň zeleru

2 nadrobno nasekané farebné parpiky

Zelená cibuľka, nasekaná nadrobno

Postup:

Na omáčku si zmiešme všetky prísady v miske – majonéza, jogurt, ocot, horčicu, cukor, soľ, aj korenie. Primiešame uvarené scedené kolienka a nadrobno nakrájanú zeleninu. Premiešame a môžeme podávať. Výborný šalát na leto, odporúčam.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

1 2

Dnes najobľúbenejšie