Cestoviny s kyslou smotanou sú ľahké na prípravu, aj pre vaše trávenie.
Navyše, chutia naozaj fantasticky, vyskúšajte ich už dnes na obed!
Bleskové cestoviny zaneprázdnenej mamičky
Potrebujeme
300 g cestovín (ľubovolné)
kyslú smotanu
PL olivový olej
Domácu vegetu
Syr na posypanie
2 strúčiky cesnaku
Šunku nakrájanú na kocky
Postup:
Do vriacej osolenej vody dáme variť cestovinu.
Na panvici na oleji krátko orestujeme nakrájaný cesnak, šunku, pridáme smotanu a dobre premeišame.
Nakoniec zmiešame s cestovinami rovno na panvici, premeišame a dochutíme domácou vegetou.
Podávame posypané syrom.
Cestoviny s oravskou slaninkou
Potrebujeme:
500 g cestoviny
200 g oravská slanina (prípadne šunku)
1 téglik kyslá smotana
100 g syr tavený
5 ks cibuľa
trochu mleté čierne korenie
trochu oregano
Postup:
Pripravíme si suroviny. Nakrájame cibuľu a slaninku. Dáme opražiť. Medzitým si uvaríme cestoviny podľa návodu.
Keď sa cibuľka a slanina opražia pridáme tavený syr, necháme roztopiť, miešame.
Pridáme kyslú smotanu, premiešame, dokoreníme a odstavíme, nevaríme. Necháme dojsť pod pokrývkou, aby chute prešli do seba. Môžme dochutiť a dozdobiť zelenou cibuľkou.
Rýchle cestoviny s hubami
Potrebujeme:
500 g cestoviny
1 ks cibuľa
3 PL maslo
200 g čerstvé šampiňóny
2 PL hladká múka
500 ml vývar
podľa chuti soľ
200 g kyslá smotana
Postup:
Pokrájanú cibuľu speníme na 1 lyžici masla, pridáme plátky šampiňónov a dusíme domäkka.
Zo zvyšného masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zriedime ju vývarom a varíme 20 min. Posolíme, pridáme podusené huby, kyslú smotanu a necháme zovrieť.
Omáčku nakoniec zmiešame s uvarenými cestovinami.
Vynikajúci cestovinový šalát
Tento šalátik je skvelou voľbou na rýchly obed, alebo ľahkú večeru, ktorá zasýti, ale zároveň neobsahuje zbytočné kalórie a nezaťaží organizmus. Navyše zvládnete ho pripraviť už za pár minút.
Potrebujeme:
Cestoviny Fusilli (aby bol šalátik pestrý, môžeme zvoliť farebné cestoviny)
1 ks kuracích pŕs
1 papriku
2 stredne veľké rajčiny
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Zálievka:
½ téglika kyslej smotany
½ téglika bieleho jogurtu (príp. môžeme použiť domácu majonézu)
Šťavu z ½ citróna
Soľ
Sušené bylinky (oregano, bazalka, provensalské korenie…)
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode al denete.
Kuracie mäso umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na panvici domäkka.
V miske zmiešame jogurt so smotanou a dochutíme soľou, bylinkami a citrónovou šťavou.
Potom do šalátovej misy vložíme uvarené a scedené cestoviny, kuracie mäso, nadrobno nakrájanú zeleninu a nakoniec zalejeme jogurtovou zálievkou. Dôkladne premiešame a vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky, aby sa jednotlivé chute prepojili.
10-minútové cestoviny
Potrebujeme:
1 bal. cestovín (tortellini)
3-4 nakladané uhorky
200 g dusenej šunky nakrájanej na kocky
150 g tvrdého syra
3 lyžice kyslej smotany (alebo majonézy)
2 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
Soľ a korenie
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa pokynov na obale (ja som robila toortellini, ale môžu byť iné cestoviny). Scedíme. Uhorky, šunku aj syr nakrájame na kocky. Všetky prísady premiešame s cestovinami a nakoniec aj s majonézou, alebo kyslou smotanou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Cestoviny s kuracím mäsom a cesnakom