plny-hrniec_transparent_negativ.png

Priateľ z Talianska mi ukázal, ako sa robí domáca mozzarella. Už si ju nikdy nekúpim v obchode!

Je to jednoduchšie, ako by ste si mysleli.

Mozzarella patrí medzi syry, bez ktorých si taliansku kuchyňu len ťažko predstaviť.

 

 

Chuťovo jemná a krémová guľka chutí skvele nielen teplá, ale aj ako príloha do šalátov.

Namiesto kupovania hotovej mozzarelly v obchode ju pripravujem sám doma – je to jednoduchšie, ako by ste si mysleli.

Výnimočný recept na najjemnejšiu domácu mozzarellu z portálu pysznosci.

Výnimočný syr s jednoduchou prípravou

Šalát Caprese milujeme najmä v lete, keď paradajky chutia a voňajú tak, ako by mali.

Samozrejme, bez mozzarelly sa nezaobídeme.

 

 

Pri jednej návšteve slnečného Talianska som sa dozvedel domáci recept na tento obľúbený a chutný syr.

Môže sa to zdať komplikované, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy. Perfektne sa vydarí už na prvý pokus, takže to zvládnu aj začiatočníci.

Nemusíme hneď kupovať syridlo, vyskúšajte si ju pripraviť s obyčajným octom.

Varianta z kravského mlieka

Mozzarella je kultový taliansky syr, tradične vyrábaný z byvolieho mlieka.

Nemusíme sa však škriabať na hlave a premýšľať, kde také mlieko zohnať.

 

 

Tento syr sa dá pripraviť aj z kravského mlieka, pričom si zachová svoju jedinečnú chuť a textúru.

Mozzarella je neoddeliteľnou súčasťou mnohých talianskych jedál, dominuje na pizzi a lasagniach.

Pokojne ho môžeme pridať do šalátov alebo použiť na chlebíčky.

Táto nenápadná biela guľa je bohatá na vápnik, vitamíny skupiny B a bielkoviny.

A čo je najdôležitejšie – je to jednoducho chutné!

Na prípravu domácej mozzarelly potrebujeme:

 

 

2 l plnotučného mlieka (s obsahom tuku najmenej 3,2%)

120 ml bieleho octu

5 g nejódovanej soli

 

Postup:

Mlieko nalejeme do hrnca s hrubým dnom.

 

 

Na strednom ohni ho zohrejeme, kým nedosiahne teplotu 46°C.

Znížime výkon ohňa a nalejeme ocot. Premiešame a hrniec zložíme zo sporáku.

Zmes mlieka a octu by sa mala začať zrážať.

Pokračujeme v miešaní, kým sa nevytvoria viditeľné hrudky srvátka.

 

 

Hrniec prikryjeme pokrievkou a odstavíme na 30 minút. Pomocou sitka precedíme srvátku zo syra.

Potom pomocou varechy vytlačíme prebytočnú tekutinu.

Vytvoríme guľu, pričom neustále vytláčame prebytočnú vodu.

Vyliatu srvátku zahrejeme na 70°C a osolíme. Teplú srvátku nalejeme na guľu z mozzarelly.

Mozzarellu necháme chvíľu namočenú.

Potom vyberieme mozzarellu a vytlačíme prebytočnú tekutinu.

Syr na chvíľu vložíme do samostatnej misky so studenou vodou.

 

 

Domáca mozzarela je hotová a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes