Tento recept som prvýkrát skúsila, keď som nemala doma lístkové cesto a potrebovala som rýchlu náhradu.
Je z kuchárky, ktorú som dostala od mojej mamy a musím povedať, že štrúdle z neho sa veľmi vydarili a mali doma úspech.
Stačí naplniť marmeládou, alebo ochutenými strúhanými jablkami s cukrom a máte výbornú pochúťku ku káve.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
500 g hladká múka
200 ml vody
250 g margarínu alebo masla
Náplň (voliteľné):
Strúhané alebo krájané jablká
Orechy s cukrom
Mletý mak
Tvaroh
Postup:
Ide skutočne o úplne jednoduchý recept, ktorým hravo nahradíte kupované lístkové cesto.
Ja používam nielen na štrúdľu, ale aj na rýchle sladké pochúťky – šatôčky, croissanty atď.
Začneme s prípravou:
Tuk si nastrúhame a zmiešame s vodou a múkou – ja pridávam aj štipku soli.
Vypracujeme jednotné cesto a vyvaľkáme do tvaru plátu.
Plníme podľa chuti, ako klasickú štrúdľu (jablká, marmeláda, tvaroh, mak, orechy, lekvár).
Zavinieme, potrieme vajíčkom a pečieme dozlatista.
Ja zvyknem piecť pri teplote 180 stupňov.
Tento týždeň som skúsila novú náplň a zožala u nás veľký úspech, postupovala som nasledovne:
Jablká som nastrúhala a zľahka vytlačila šťavu.
Plát cesta som potrela domácou marmeládou z marhúľ a posypala jablkami.
Jablká som už nesladila, pretože marmeláda bola dosť sladká. Štrúdľa bola po upečení fantastická a šťavnatá!
V lete podávam štrúdľu s kopčekom zmrzliny a poprášenú cukrom.
Servírovali nám ju takto v jednej viedenskej kaviarni a bolo to výborné, odporúčam.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)