To je dôvod, prečo chutí obyčajná kaša v nóbl reštaurácii inak: Šéfkuchár Ramsay poradil trik, ktorý dokáže zázraky!

Jeho zemiakovú kašu vychvaľujú návštevníci po celom svete. Gordon Ramsay poradil, prečo zemiaková kaša, ktorú ľudia pripravujú doma nechutí tak krémovo a výnimočne, ako keď si ju dáte napríklad v dobrej reštaurácii.
[mashshare]

Jeho zemiakovú kašu vychvaľujú návštevníci po celom svete. Gordon Ramsay poradil, prečo zemiaková kaša, ktorú ľudia pripravujú doma nechutí tak krémovo a výnimočne, ako keď si ju dáte napríklad v dobrej reštaurácii. Tento recept skúste, keď budete najbližšie – napríklad v nedeľu k obedu – pripravovať túto obľúbenú prílohu.

  • Základ – horúca smotana. Mnohí ľudia robia tú chybu, že smotanu, alebo mlieko lejú do zemiakov studenú. To spôsobí, že chuť sa „uzavrie“ a na to, aby ste dosiahli ako tak krémovú chuť a konzistenciu, budete potrebovať omnoho viacej smotany a výsledok aj tak nebude taký výborný.
  • Druhým základným znakom výbornej kaše je maslo – ak chcete skutočne dobrú prílohu, zabudnite na diétu – maslo a smotana na šľahanie + správna odroda zemiakov.
  • Zemiaky dávame až do vriacej vody a pridáme vždy aj soľ a to preto, aby zemiaky po dovarení neboli príliš vodnaté.
  • Voľba správnej odrody zemiakov na prípravu zemiakovej kaše je kľúčová. Vyhýbajte sa mastnejším odrodám, akými sú napríklad červené zemiaky a tým, ktoré majú na sebe zopár klíčkov. Niektoré zemiaky majú napríklad aj nízky obsah škrobu, a to má často za následok lepivú alebo gumovitú štruktúru kaše. Čím viac škrobu, tým lepšie.

Potrebujeme:

Cca 1 kg zemiakov

Soľ a čierne korenie

2 lyžice masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Zväzok zelenej cibuľky nakrájanej nadrobno

1/3 šálky smotany na šľahanie

1/3 šálky plnotučného mlieka (plus podľa potreby)

Postup:

Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky – dáme do vriacej osolenej vody a varíme asi 10 minút (kým nie sú jemné, keď do ich vnútra pichneme nožom). Scedíme.

Kým sú horúce roztlačíme ich, vmiešame maslo a zelenú nadrobno nakrájanú cibuľku.

Mlieko a smotanu preložíme na panvicu a privedieme takmer až do varu – hneď zložíme postupne vmiešame do horúcich zemiakov. Dopre premiešame a ak je zmes príliš hutná, prilejeme eľte trochu horúceho mlieka. Ochutíme čiernym korením a soľou.

Zdroj: Grdon Ramsay, Ramsays food (2008)

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes