Tieto recepty tento rok určite skúste, úžasne chutné jahodové džemy najrôznejších chutí a vôní pripravíte úplne bez želírovacích prípravkov.
Jahodový džem s mätou a bazalkou
Veľmi svieži, lahodný a voňavý džem, ktorý pripravíte s obľúbenými letnými bylinkami.
Budete potrebovať:
2 kg jahôd
1,5 kg kryštálového cukru
2 citróny
25 g čerstvej mäty
25 g čerstvej bazalky
Postup:
Jahody umyte, odstráňte zelené časti a vysypte ich do hlbokej misy, alebo hrnca, kde ich zasypte cukrom. Zacukrené ich nechajte odstáť niekoľko hodín a potom pristúpte k vareniu nezvyčajného džemu.
Jahody môžete pred varením prebehnúť ešte ponorným mixérom, aby sa z nich stala kaša, niektoré kúsky môžete nechať aj nepomleté. Dajte hrniec na mierny oheň a priveďte ich do varu. Varte asi 5 minút, potom pridajte umyté listy mäty a bazalky a varte ďalších 5 minút. Na záver do džemu dajte nadrobno nakrájanú, alebo pomixovanú jahodovú dreň. Nevytláčajte z citrónov teda len šťavu, ale ich pomixujte, alebo nakrájajte aj s dužinou. Stíšte plameň a nechajte džem variť ešte asi 15 minút. Potom ho odstavte a nechajte tuhnúť 8-10 hodín.
V druhej fáze varenia dajte hrniec späť na mierny plameň a priveďte zmes do varu. Varte ju 5 minút a potom ju nalievajte do sterilizovaných pohárov.
Jahodový džem s ružovými lístkami
Ruže majú nádhernú vôňu a ak ste ešte neskúšali ochutnávať jahody s lupienkami ruží, potom ste urobili veľkú chybu. Napraviť ju ale môžete práve teraz.
Budete potrebovať:
1,5 kg jahôd
200 g ružových lupienkov
1,2 kg cukru
100 ml vody
1-2 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
Očistené a umyté jahody vložte do hrnca a zasypte ich polovičnou dávkou cukru. Nechajte ich cez noc odstáť a na druhý deň začnite variť džem. Šťavu zo zacukrených jahôd vylejte zvlášť do misky a pridajte k nej lupienky ruží. Pridajte kyselinu citrónovú a priveďte zmes do varu.
Keď zmes vrie, pridajte do nej aj zvyšné bobule a varte na stredne silnom plameni asi 5 minút. Odstavte zmes z ohňa a nechajte ju vychladnúť. Po úplnom vychladnutí prevarte zmes ešte raz, nechajte ju 10 minút vrieť a potom nalievajte do pohárov
Úžasne voňavý jahodový džem
Koreniny sú základom života a tak sa pýtame, prečo si z takého afrodiziaka ako sú jahody neurobiť ešte viac? Pridajte aromatickú škoricu a aníz a o romantiku máte postarané.
Budete potrebovať:
2 kg jahôd
2 kg cukru
2 kusy anízu
1 celá škorica
Postup:
Jahody si zacukrite a nechajte 3 hodiny odstáť. Potom ich dajte na oheň, prevarte a varte ich 10 minút. Nechajte ich vychladnúť a keď sú celkom studené, vráťte ich na oheň a nechajte opäť prevrieť. Po prevretí pridajte do džemu pomleté koreniny a poriadne miešajte. Odstavte a nalievajte džem do pohárov.
Jahodový džem s vodkou
Vodka je niečo, čo sa na prvý pohľad hodí ku všetkému viac, než k jahodovému džemu. Opak je pravdou, pretože džem nikdy nechutil lepšie, ako s týmto kalíškom čistého alkoholu.
Budete potrebovať:
3 kg jahôd
2 kg cukru
100 ml vodky
1 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
Očistené a umyté jahody dajte do hrnca, zalejte ich vodkou a cukrom a premiešajte. Nechajte ich na noc v chladničke a na druhý deň začnite s varením džemu.
Dajte hrniec na plameň, priveďte zmes do varu a pridajte kyselinu citrónovú. Po niekoľkých minútach varenia zmes odstavte a po troch hodinách ju opäť vráťte na oheň. Tento postup opakujte 3 krát a pri poslednom varení džem prikryte a duste 10-15 minút pri miernom ohni. Potom nalievajte do pohárov. Uvidíte, ako vás tento džem zohreje najmä v zime.
Jahodový džem s rebarborou a zázvorom
Pri ostrých chutiach ešte ostaneme, pretože k jahodám sa priam žiadajú. Korenistý zázvor s kyslastou rebarborou je kombinácia, ktorá je k jahodám ako stvorená.
Budete potrebovať:
1 kg jahôd
1 kg rebarborových stopiek
50 g čerstvého zázvoru
2 kg cukru
200 ml vody
Postup:
Všetko ovocie si umyte, očistite, nakrájajte a vložte do hrnca. Pridajte nastrúhaný zázvor a cukor. Na ohni priveďte zmes do varu a varte asi 20-30 minút na miernom ohni. Odstráňte z tepla a nechajte džem 8-10 hodín odstáť. Na druhý deň ho opäť priveďte do varu a povarte ešte 10 minút. Potom nalievajte do sterilizovaných pohárov.