Fantasticky chutné šaláty, s ktorými ide chudnutie ako po masle.
Cviklový šalát na chudnutie
Potrebujeme:
1 bielu kapustu
1 červenú repu
1 mrkvu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
3 polievkové lyžice ľanového oleja
Postup:
Tento šalát je pripravený extrémne rýchlo, pretože zeleninu nemusíme tepelne upravovať.
Repu, kapustu a mrkvu nastrúhame na tenko a polejeme citrónovou šťavou a ľanovým olejom.
Môžeme pridať soľ a čierne korenie.
Výborný šalát s tuniakom
Potrebujeme:
170 g tuniaka vo vlastnej šťave
3-4 väčšie listy hlávkového šalátu
2 paradajky
240 g kukurice
100 g čiernych olív bez kôstky
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Listy šalátu umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
Z tuniaka odstránime prebytočnú tekutinu a vložíme do šalátovej misy.
Paradajky nakrájame na kocky a pridáme k tuniakovi,
Pridáme aj natrhaný šalát a nakoniec aj kukuricu a olivy nakrájané na prúžky.
Ak sme použili tuniaka vo vlastnej šťave, môžeme pridať niekoľko kvapiek olivového oleja a podľa chuti soľ a korenie.
Jemne premiešame a môžeme ihneď podávať.
Vynikajúco chutí s čerstvým celozrnným pečivom.
Kurací šalát
Potrebujeme:
1 kurací rezeň (prsný)
3-4 paradajky
1-2 uhorky
3 stonky zelenej cibule
3-4 vetvičky petržlenu
50 g šalátu
2 lyžice olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Nakrájajte cibuľku a nakrájajte zeleninu.
Kuracie mäso nakrájajte na malé kúsky, opečte na troške oleja do zlatista.
Vložte šalát na tanier, potom zeleninu.
Nechajte kurča úplne vychladnúť a rozložte na zeleninu.
Posypeme zelenou cibuľkou a pokvapkajte olivovým olejom.
Super šalát z čísnkej kapusty – ľahký a pritom zasýti
Vyskúšajte napríklad namiesto ťažkej večere, alebo obedu.
Potrebujeme:
1 menšiu čínsku kapustu
250 g cherry paradajok
50-60 g syra s nižším obsahom tuku
1 ks kuracích pŕs
1 krajec chleba (ideálne celozrnného)
Na zálievku:
3 lyžice gréckeho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku kôpru nasekaného nadrobno
1 lyžicu petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
Soľ a korenie podľa chuti
Šťavu z citróna
Postup:
Kuracie mäso očistíme, umyjeme a na uvaríme, alebo nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.
Čísnku kapustu nakrájame na pásiky a rajčiny pekrojíme na polovice a zmiešame s kapustou.
Z chlebíka odstránime kôrku a nakrájame na kúsky.
Preložíme na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme, kým povrch krutónov nie je zlatistý.
Pripravíme si zálievku – v miske zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme ku krájanej zelenine, posypeme syrom a prelejeme zálievkou.
Nakoniec posypeme krutónmi.
Tukožrútsky šalát na prečistenie čriev
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie.
Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko.
Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a keďže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom.
Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.
Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj:
V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame.
Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy.
Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Šalát z mladej kapusty – na chudnutie a pre zdravie
Potrebujeme:
1 menšia biela kapusta – mladá
2 červené papriky
1 zelená paprika
pol zeleru
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
olivový olej – kvalitný
ocot, kvapku medu a mletá rasca
Postup:
Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.
Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.
Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.
Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.
Mrkvový šalát s kapustou – ideálna príloha k mäsu
Potrebujeme:
1 až 2 stredne veľké mrkvy
1/4 hlávky kapusty
1 polievková lyžica oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
zelená cibuľka podľa chuti
Postup:
Mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja.
Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.
Šalát „Jar“
Potrebujeme:
1 jablko
Jedna tretina plechovky konzervovanej kukurice
0,5 hlávky kapusty
citrónová šťava podľa chuti
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
Postup:
Nechajte kukuricu odkvapkať z nálevu, aby ste sa zbavili kvapaliny. Očistite jablká, jemne nakrájajte a nakrájajte aj kapustu. Spojte všetky prísady a premiešajte.
Pridajte citrónovú šťavu, posypte soľou a okorente. Zamiešame.
Vzhľadom k absencii majonézy, väčšina z týchto šalátov môže byť jednoducho uskladnená v chladničke, takže môžete okamžite pripraviť dvojité porcie – na večeru a raňajky.
Mrkvovo-jablkový šalát
Potrebujeme:
1 až 2 mrkvy
1 až 2 jablká
2 polievkové lyžice medu
1 lyžica bieleho octu
Postup:
Jablká bez šupky a mrkvu nastrúhame na strúhadle. Med a ocot si rozmiešame a polejeme nimi jablká s mrkvou. Všetko dobre premiešame.