Vierkin VYHLÁSENÝ jablkový koláč: Najlepší vrstvený koláč s plnkou!

Ovocná pochúťka, ktorú milujú malí aj veľkí!
[mashshare]

Základ z krehkého cesta, jablková plnka ochutená škoricou a jemné orechové cesto je kombinácia, ktorá rozhodne nikdy nesklame.

 

 

Odkedy som prvýkrát vyskúšal tento recept na jemný koláč, pripravujem ho takmer pravidelne.

Vynikajúci recept na dokonalý domáci jablkový koláč z youtube kanála LiViera Desserts.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na krehké cesto:

450 g polohrubej múky

8 g prášku do pečiva (2 ČL)

4 g soli (1/2 ČL)

90 g práškového cukru

1 stredne veľké vajce

250 g masla

Na jablkovú plnku:

 

 

1 kg očistených jabĺk (bez šupky a jadrovníka…)

50 ml citrónovej šťavy (1 citrón)

50 ml vody (prípadne podľa potreby)

60 g škoricového cukru (3 balenia)

Na piškótové orechové cesto:

4 bielky

štipku soli

110 g kryštálového cukru

4 žĺtky

80 g slnečnicového oleja (4 PL)

30 g mletých vlašských orechov

70 g hladkej múky

Na posypanie:

práškový cukor

Postup:

Začneme prípravou plnky: zrelé jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníka. Nakrájame na kocky a vložíme do hrnca.

 

 

Nalejeme vodu a citrónovú šťavu. Jablká počas miešania dusíme nezakryté 5-7 minút.

Podusené jablká precedíme a necháme vychladnúť.

Medzitým pripravíme krehké cesto: do misky preosejeme múku a prášok do pečiva. Pridáme soľ a metličkou vymiešame.

Do stredu vyhĺbime jamku, pridáme vajce a nakrájané maslo. Rukami vymiesime cesto.

 

 

Cesto po kúskoch naukladáme na plech (38 x 25 cm) vystlaný papierom na pečenie a rukami roztlačíme.

Okraje cesta asi 1 cm navýšime, aby šťava nepretiekla pod koláč. Potom cesto poprepichujeme vidličkou.

Na cesto poukladáme vychladnuté a scedené jablká. Jablká posypeme škoricovým cukrom.

Potom  jablká jemne pritlačíme vidličkou a plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C.

 

 

Pečieme 15 minút. Popri pečení cesta si pripravíme piškótové orechové cesto: z vajec do dvoch mís oddelíme žĺtky a bielky.

Do misky s bielkami pridáme štipku soli.

Mixérom šľaháme a postupne na trikrát pridávame cukor.

Do tuhého snehu postupne zašľaháme žĺtky.

Pridáme olej a pomaly a krátko prešľaháme.

 

 

V samostatnej miske zmiešame pomleté orechy a múku.

Sypké prísady pridáme do vaječného základu a jemne premiešame.

Orechové cesto natrieme na predpečený koláč a vrch zarovnáme.

Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 15-20 minút pri teplote 180°C.

Upečený koláč necháme vychladnúť, vyberieme z plechu a odstránime papier.

Nakoniec koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes