Základ z krehkého cesta, jablková plnka ochutená škoricou a jemné orechové cesto je kombinácia, ktorá rozhodne nikdy nesklame.
Odkedy som prvýkrát vyskúšal tento recept na jemný koláč, pripravujem ho takmer pravidelne.
Vynikajúci recept na dokonalý domáci jablkový koláč z youtube kanála LiViera Desserts.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na krehké cesto:
450 g polohrubej múky
8 g prášku do pečiva (2 ČL)
4 g soli (1/2 ČL)
90 g práškového cukru
1 stredne veľké vajce
250 g masla
Na jablkovú plnku:
1 kg očistených jabĺk (bez šupky a jadrovníka…)
50 ml citrónovej šťavy (1 citrón)
50 ml vody (prípadne podľa potreby)
60 g škoricového cukru (3 balenia)
Na piškótové orechové cesto:
4 bielky
štipku soli
110 g kryštálového cukru
4 žĺtky
80 g slnečnicového oleja (4 PL)
30 g mletých vlašských orechov
70 g hladkej múky
Na posypanie:
práškový cukor
Postup:
Začneme prípravou plnky: zrelé jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníka. Nakrájame na kocky a vložíme do hrnca.
Nalejeme vodu a citrónovú šťavu. Jablká počas miešania dusíme nezakryté 5-7 minút.
Podusené jablká precedíme a necháme vychladnúť.
Medzitým pripravíme krehké cesto: do misky preosejeme múku a prášok do pečiva. Pridáme soľ a metličkou vymiešame.
Do stredu vyhĺbime jamku, pridáme vajce a nakrájané maslo. Rukami vymiesime cesto.
Cesto po kúskoch naukladáme na plech (38 x 25 cm) vystlaný papierom na pečenie a rukami roztlačíme.
Okraje cesta asi 1 cm navýšime, aby šťava nepretiekla pod koláč. Potom cesto poprepichujeme vidličkou.
Na cesto poukladáme vychladnuté a scedené jablká. Jablká posypeme škoricovým cukrom.
Potom jablká jemne pritlačíme vidličkou a plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C.
Pečieme 15 minút. Popri pečení cesta si pripravíme piškótové orechové cesto: z vajec do dvoch mís oddelíme žĺtky a bielky.
Do misky s bielkami pridáme štipku soli.
Mixérom šľaháme a postupne na trikrát pridávame cukor.
Do tuhého snehu postupne zašľaháme žĺtky.
Pridáme olej a pomaly a krátko prešľaháme.
V samostatnej miske zmiešame pomleté orechy a múku.
Sypké prísady pridáme do vaječného základu a jemne premiešame.
Orechové cesto natrieme na predpečený koláč a vrch zarovnáme.
Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 15-20 minút pri teplote 180°C.
Upečený koláč necháme vychladnúť, vyberieme z plechu a odstránime papier.
Nakoniec koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: