Prečo treba častejšie jesť sušené rajčiny? Začnite už DNES, pretože toto nedokážu ani čerstvé (RECEPT)!

V dnešnom článku sa dozviete, prečo sa oplatí dopriať si ich každý deň a aj úplne jednoduchý recept na ich prípravu. 
[mashshare]

Sušené paradajky sú skutočnou výživovou bombou a ich pravidelná konzumácia má veľmi pozitívny vplyv na vaše zdravie.

 

 

Ich bohatý obsah antioxidantov, vitamínov, minerálov a vlákniny z nich robí skvelý doplnok k zdravej strave. V dnešnom článku sa dozviete, prečo sa oplatí dopriať si ich každý deň a aj úplne jednoduchý recept na ich prípravu.

Aké sú ich výhody pre zdravie?

Sušené paradajky sú nielen chutnou, ale aj zdravou pochúťkou, ktorá ponúka množstvo výhod pre naše telo. Poďme si ich spoločne predstaviť:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1. Bohatý zdroj lykopénu

Lykopén je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Jeho koncentrácia v sušených paradajkách je až desaťkrát vyššia ako v čerstvých, čo z nich robí skutočný poklad pre naše zdravie.

 

 

Lykopén je spájaný s prevenciou niektorých druhov rakoviny, najmä rakoviny prostaty a tráviacej sústavy.

2. Podpora srdcového zdravia

Sušené paradajky obsahujú draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. Vláknina podporuje zdravie srdca tým, že znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu.

3. Zdroj vitamínov a minerálov

 

 

Sušené paradajky sú dobrým zdrojom vitamínov A a C, ktoré posilňujú imunitný systém. Obsahujú tiež železo, ktoré je dôležité pre tvorbu červených krviniek.

4. Podpora trávenia

Vláknina v sušených paradajkách podporuje zdravé trávenie a prevenciu zápchy.

5. Chutné a všestranné využitie

Sušené paradajky dodajú chuť a farbu mnohým jedlám. Môžete ich pridať do šalátov, pizze, pasty, alebo ich jednoducho vychutnať ako snack.

6. Dlhá trvanlivosť

Vďaka sušeniu majú paradajky dlhú trvanlivosť a sú praktickým spôsobom, ako si vychutnať ich chuť aj mimo sezóny.

7. Zvýšená vstrebateľnosť živín

Sušenie a pridanie oleja zvyšuje vstrebateľnosť lykopénu a iných živín v tele.

Jednoduchý recept na prípravu sušených paradajok v rúre

 

 

Ponúkame vám nenáročný recept na sušené rajčiny, ktoré sa ideálne hodia napríklad s cestovinami alebo do nátierok.

Prípravu hravo zvládne každý a chuťovo sú dokonca lepšie ako kupované.

Jednoduchý recept na domáce sušené rajčiny z youtube kanála Vaříme s Mozkem.

Potrebujeme:

400 g cherry rajčín

soľ

sušený tymian

sušenú bazalku

3 strúčiky cesnaku

olivový olej

Postup:

Cherry rajčiny prekrojíme na polovicu. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Paradajky osolíme. Posypeme tymianom a bazalkou.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 150°C a pečieme 50 minút.

 

 

Behom pečenia občas otvoríme dvierka, aby vyšla para.

Po uplynutí šesťdesiatich minút pečieme ďalších 70 minút pri teplote 125°C.

Rajčiny vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Na tvrdej podložke nakrájame cesnak na plátky.

Do misky vložíme rajčiny. Pridáme cesnak a zmiešame.

Zeleninu vložíme do pohára. Zalejeme olivovým olejom, pohár uzavrieme viečkom a uskladníme.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes