Ponúkame vám fantasticky jednoduchý chlieb upečený v hrnci.
Odkedy poznám tento recept, chlieb už v obchode nekupujem.
Jednoduchý recept na najchutnejší domáci chlieb z youtube kanála Emma’s Goodies.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1,25 šálky vlažnej vody (300 g)
2,5 ČL soli
2 ČL sušeného droždia (7 g)
3 šálky univerzálnej múky (420 g)
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme teplú vodu.
Nasypeme soľ a pridáme droždie.
Miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Do zmesi nasypeme múku, vareškou dobre premiešame.
Rukou vymiesime lepkavé cesto. Misku s cestom prekryjeme tanierom.
Necháme 6 hodín kysnúť.
Druhý chlieb pripravíme podľa inej metódy – naťahovania a skladania cesta.
Ingrediencie použijeme rovnaké, ako pri predchádzajúcom ceste.
Do misky nalejeme vodu, pridáme soľ a droždie.
Zmes miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Nasypeme múku a miešame, kým sa ingrediencie nespoja.
Vymiesime cesto a misku prekryjeme tanierom.
Každú pol hodinu cesto nadvihneme mokrou rukou a preložíme na druhú stranu (viď video).
Cesto preložíme štyrikrát (z každej strany).
Tento proces zopakujeme 4-5 krát. Do rúry vložíme hrniec. Necháme 15 minút zohriať na 215°C.
Po uplynutí doby vyberieme hrniec z rúry a dno posypeme múkou.
Potom do hrnca vložíme cesto, do stredu urobíme zárez a posypeme múkou.
Hrniec prekryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pečieme 30-35 minút pri teplote 215°C.
Po uplynutí doby odstránime pokrievku a znížime teplotu na 205°C.
Pečieme ďalších 10-20 minút, kým nebude kôrka upečená do zlatista.
Po upečení preložíme chlieb na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Cesto, ktoré sme nechali kysnúť 6 hodín, mokrou rukou cez seba párkrát prehneme.
Potom cesto vložíme do pomúčeného hrnca, spravíme zárez a posypeme múkou.
Chlieb upečieme rovnakým spôsobom, ako predchádzajúci.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: