Podľa tohto jednoduchého receptu pripravujem jemné pečivo plnené syrom každý deň.
Ak ich raz vyskúšate, pečivo už v obchode nebudete kupovať.
Vynikajúci recept na krehké žemle plnené syrom z youtube kanála Aroma von Brot.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 PL kryštálového cukru (10 g)
10 g suchého droždia
1 pohár teplej vody (200 ml)
1 pohár teplého mlieka (200 ml)
100 ml rastlinného oleja
500 g hladkej múky
1 ČL soli (8 g)
100 g rozpusteného masla
100 g strúhaného syra
1 vajce
mlieko
Postup:
Do misky pridáme cukor a droždie. Nalejeme mlieko a vodu.
Pridáme olej a metličkou dôkladne vymiešame.
Postupne pridávame múku. Pridáme soľ a špachtľou vymiešame.
Rukou vymiesime vláčne cesto, ktoré sa nelepí.
Cesto preložíme na stôl a pokračujeme v miesení.
Vytvarujeme guľu a cesto vložíme do vymastenej misky.
Prikryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 40 minút.
Po uplynutí doby z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a chvíľu vymiesime.
Potom cesto rozdelíme na dve časti a vytvarujeme guľu.
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik (35-40 cm).
Rozvaľkané cesto potrieme rozpusteným maslom.
Cesto zložíme a opäť potrieme maslom (viď video).
Potom cesto preložíme, položíme na pomúčený tanier a prikryjeme fóliou.
Rovnaký postup zopakujeme aj s druhým cestom.
Potom rozvaľkáme prvé cesto a posypeme syrom.
Cesto zrolujeme z každej strany do stredu.
Potom cesto v strede prekrojíme a prištipneme okraje.
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odstáť.
Cesto nakrájame na kúsky široké 4-5 cm.
V menšej miske zmiešame mlieko a vajce a potrieme cesto.
Nakoniec posypeme sezamovými semienkami.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C.
Pečieme 30-35 minút.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU