Vďaka nášmu netradičnému receptu melónové šupky už odteraz nikdy nevyhodíte.
Namiesto tohoto skúste tento originálny nápad, ktorý si získal ľudí po celom svete.
Neuveríte, akú pochúťku z nich môžete mať – táto delikatesa je zvonku chrumkavá, vnútri mäkká a šťavnatá – môžete si na nej pochutiť napríklad pri raňajkách.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Unikátny recept na melónové šupky z youtube kanála Asena’s Kitchen.
Potrebujeme:
1/2 veľkého vodného melóna
4 poháre kryštálového cukru (750 – 800 g)
5-6 klinčekov
1/2 ČL masla
šťavu z 1/2 citróna
Postup:
Vonkajší povrch melóna dôkladne umyjeme a vysušíme. Melón prekrojíme na polovicu a nakrájame na plátky.
Červenú dužinu nakrájame a pridáme do misky (neskôr ju použijeme na nápoj).
Zvyšnú kôru ošúpeme a nakrájame na kocky.
Nakrájanú kôru naukladáme na plech.Zalejeme vriacou vodou.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 50 minút pri teplote 220°C.
Šťavu z kôry precedíme, použijeme ju neskôr v recepte.
Do hrnca na sporáku nasypeme cukor.Pridáme 3 poháre šťavy z melónovej kôry.
Potom pridáme klinčeky a premiešame.
Zmes varíme na miernom ohni do zhustnutia. Pridáme maslo a citrónovú šťavu.
Nakoniec pridáme kôru, zamiešame a na miernom ohni varíme cca 1 hodinu.
Medzitým rozmixujeme dužinu z melóna a šťavu precedíme.
Spolu s plátkom citróna môžeme servírovať ako osviežujúci nápoj.
Kôru aj so šťavou vložíme do sterilného pohára.
Hrdlo pohára očistíme pomocou čistej utierky.
Potom pohár na pevno uzavrieme viečkom a môžeme uchovať na dlhú dobu.
Ako inak môžeme využiť melónové šupky?
Melónové šupky nie sú len odpad, ktorý končí v koši. Obsahujú mnoho cenných látok a dajú sa rôzne využiť:
V kuchyni:
Džem: Melónové šupky sa dajú premeniť na chutný a osviežujúci džem. Stačí ich pokrájať na kocky, uvariť s cukrom a citrónovou šťavou a rozmixovať.
Smoothie: Melónové šupky dodajú smoothie sladkú chuť a extra porciu vlákniny. Stačí ich rozmixovať s mliekom, jogurtom a ovocím.
Zmrzlina: Z melónových šupiek sa dá vyrobiť osviežujúca zmrzlina. Rozmixujte ich s mliekom, cukrom a vanilkou a zmrazte v miske na zmrzlinu.
Čatní: Melónové šupky sa dajú využiť aj na prípravu pikantného čatní, ktoré sa hodí k mäsu, syrom alebo zelenine. Stačí ich povariť s cibuľou, octom a korením a rozmixovať.
V záhrade:
Hnojivo: Melónové šupky sa dajú skompostovať a premeniť na výživné hnojivo pre vaše rastliny. Sú bohaté na draslík, horčík a fosfor.
Odpudzovač hmyzu: Melónové šupky obsahujú látky, ktoré odpudzujú komáre a muchy. Stačí ich rozložiť okolo posedenia na terase alebo grilovačky.
Krmivo pre zvieratá: Sliepky, kačice a prasatá si s radosťou pochutnajú na melónových šupkách.
V domácnosti:
Prachovka: Melónová šupka poslúži ako ekologická prachovka na listy izbových rastlín. Dodá im lesk a zbaví ich prachu.
Leštiaci prostriedok: Melónová šupka dokáže vyleštiť nerezové povrchy, ako sú hrnce a panvice. Stačí ňou potrieť povrch a potom ho opláchnuť vodou.
Tip: Pred použitím melónových šupiek ich dôkladne umyte a odstráňte zelenú dužinu.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: