Nadýchané plnené pečivo jemné ako obláčik.
Neexistuje chutnejšia alternatíva raňajok.
Nevšedný recept na nadýchané maslové croissanty z youtube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 pohár teplej vody (200 ml)
1 pohár teplého mlieka (200 ml)
1 čajový pohár rastlinného oleja (125 ml)
1 PL suchého droždia (10 g)
1 PL kryštálového cukru
1 ČL soli
5-6 šálok hladkej múky (550-600 g)
100 g masla
100 g syra čedar
1 žĺtok
1 PL mlieka
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme vodu a mlieko. Nasypeme droždie a cukor.
Špachtľou miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Potom pridáme olej, soľ a múku. Zmes premiešame špachtľou a dobre miesime 2-3 minúty.
Vznikne nám veľmi vláčne cesto. Misku pokvapkáme olejom a vložíme späť cesto.
Prekryjeme fóliou a necháme 1 hodinu kysnúť.
Po uplynutí doby vytlačíme vzduch z cesta.
Cesto preložíme na pomúčený stôl a vyvaľkáme veľký štvorec.
Potom na cesto nastrúhame studené maslo.
Cesto zrolujeme a prištipneme okraje.
Potom zrolované cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.
Poukladáme na tanier, prekryjeme fóliou a vložíme na 20 minút do mrazničky.
Po uplynutí doby vyložíme rolku cesta na pomúčený stôl. Oba konce cesta stlačíme (viď video).
Cesto rozvaľkáme na veľkosť 25-30 cm, potom rozdelíme na 8 častí.
Po krajoch cesta poukladáme kúsky čedaru. Okraj preložíme a cesto zrolujeme.
Croissanty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme fóliou a necháme 20 minút kysnúť.
V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom a zmesou potrieme vrch pečiva.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 190°C.
Pečieme do hneda. Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: