Tieto jablkové lievance s kefírom poznám od malička.
Pripravovala ich moja babka aj mama.
Pripravujem ich aj ja a určite ich raz budú pripravovať aj moje deti, keďže ich veľmi dobre poznajú z kuchyne.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Výnimočný recept na obľúbené jablkové lievance z portálu przyslijprzepis.
Potrebujeme:
2 vajcia
2 PL kryštálového cukru
štipku soli
1 ČL sódy bikarbóny
2 šálky kyslého mlieka (kefíru)
4 šálky tortovej múky
vanilkový cukor
6-7 jabĺk nakrájaných na kocky
rastlinný olej na vyprážanie
práškový cukor na posypanie
Postup:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do samostatnej misky pridáme žĺtky, cukor, soľ, kefír, sódu, vanilkový cukor a múku.
Všetko spojíme do jednotnej hmoty.
Pridáme penu z bielkov a premiešame.
Do pripravenej zmesi pridáme nakrájané jablká.
Na panvici rozohrejeme olej. Na rozohriatu panvicu lyžicou nanesieme cesto a vytvarujeme lievanec.
Smažíme z oboch strán do zlatista. Vychladnuté lievance posypeme práškovým cukrom.
Tipy redakcie:
hotové lievance najprv ukladáme na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré absorbujú prebytočný olej.
Keď poriadne rozpálime olej na panvici, trochu stíšime oheň, lebo sa lievance pripália a vo vnútri budú surové.
Cesto, ktoré pridáme lyžicou na panvicu, rozotrieme a trochu roztiahneme do strán, aby lievanec nebol taký hrubý.
S čím servírovať lievance z kyslého mlieka?
Existuje mnoho možností, s čím môžete podávať lievance z kyslého mlieka. Tu je niekoľko tipov:
Klasika: Džem, lekvár, med, sirup, práškový cukor, škorica – tieto klasické sladké polevy nikdy nesklamu.
Ovocie: Čerstvé ovocie, ako sú jahody, maliny, čučoriedky, banány, jablká nakrájané na plátky, pokvapené citrónovou šťavou, výborne ladia s kyslou chuťou cesta.
Tvarohové krémy: Tvaroh vymiešaný s cukrom, vanilkou a citrónovou kôrou je osviežujúca a chutná poleva. Môžete pridať aj kyslou smotanu, jogurt alebo šľahačku pre ľahšiu konzistenciu.
Orechy a semienka: Nasekané vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, pekanové orechy, slnečnicové alebo tekvicové semienkadodajú lievancom chrumkavosť a extra chuť.
Čokoláda: Roztopená čokoláda, čokoládový sirup, nutela alebo kakaový prášok sú skvelou voľbou pre milovníkov čokolády. Zmrzlina alebo šľahačka: Studená zmrzlina alebo šľahačka dodajú lievancom extra krémovú a osviežujúcu chuť.
Prajeme vám dobrú chuť!