Denná teplota utešene stúpa a vy ste dostali chuť na niečo sladké a hlavne osviežujúce?
Máme pre vás skvelé riešenie – domácu krémovú zmrzlinu z pár ingrediencií, ktorú máte pripravenú behom chvíľky.
Unikátny recept na najchutnejšiu domácu zmrzlinu z youtube kanála Magische Desserts.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prečo sa oplatí pripraviť si zmrzlinu doma?
Domáca zmrzlina podľa nášho receptu vám umožňuje úplnú kontrolu nad použitými ingredienciami. Môžete tak použiť kvalitné mlieko, sušené mlieko a kondenzované mlieko bez pridaných arómy, farbív a konzervantov.
Môžete experimentovať s rôznymi pomermi surovín a pridávať rôzne príchute, ako napríklad vanilku, kakao, ovocie, orechy a čokoládu, čím dosiahnete nekonečné množstvo variácií.
Prekvapivo, príprava domácej zmrzliny z týchto surovín je pomerne jednoduchá a rýchla. Nevyžaduje si žiadne špeciálne vybavenie, iba hrniec, misku a mrazničku.
Domáca zmrzlina je spravidla lacnejšia ako kupovaná v obchode. Cena surovín na prípravu zmrzliny je nižšia ako cena hotovej zmrzliny a jedným receptom môžete pohostiť viacero ľudí.
Príprava domácej zmrzliny môže byť zábavnou aktivitou pre celú rodinu. Deti sa môžu zapojiť do miešania ingrediencií, ochutnávania zmesi a zdobenia hotovej zmrzliny.
Na luxusnú domácu zmrzlinu potrebujeme:
500 ml plnotučného mlieka
100 g sušeného mlieka
100 g cukru
1 vanilkový struk (voliteľné)
Štipka soli
Postup:
V hrnci zmiešajte mlieko, sušené mlieko, cukor, vanilkový struk (ak používate) a soľ. Za stáleho miešania zahrievajte na strednom ohni, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne hustnúť.
Zmes odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Vychladnutú zmes nalejte do nádoby na zmrzlinu a vložte do mrazničky.
Zmrzlinu každých 30 minút premiešajte, aby ste zabránili tvorbe ľadových kryštálov. Zmrzlina je hotová, keď je pevná a krémová.
Tipy:
Pre bohatšiu chuť môžete do zmesi pridať 1 lyžicu kondenzovaného mlieka.
Zmrzlinu môžete ochutiť rôznymi príchuťami, ako napríklad vanilkou, kakaom, ovocím, orechmi a čokoládou.
Pred podávaním nechajte zmrzlinu mierne zmäknúť.
Druhý recept na zmrzlinu zo sušeného mlieka
Potrebujeme:
300 ml mlieka
2 žĺtky
40 g kryštálového cukru
50 g kondenzovaného mlieka
70 g sušeného plnotučného mlieka
60 g bielej čokolády
400 ml smotany na šľahanie
Voliteľné (prísady na ozvláštnenie chuti):
kakao
mrazené ovocie
vanilková aróma
kúsky tmavej čokolády
Postup:
Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme žĺtky.
Nasypeme cukor a metličkou vymiešame.
Ďalej pridáme kondenzované a sušené mlieko.
Dôkladne premiešame.
Hrniec preložíme na sporák a počas miešania privedieme do varu.
Do mlieka pridáme nasekanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
Horúci krém prelejeme do misky a prekryjeme fóliou.
Zmes necháme vychladnúť.
Do samostatnej misky nalejeme smotanu. Mixérom vyšľaháme krém.
Trochu šľahačky pridáme do misky s vychladnutým krémom.
Zamiešame a mixérom vyšľaháme.
Krém prelejeme do misky so šľahačkou a špachtľou zamiešame.
Krém nalejeme do formy.
Vložíme do mrazničky minimálne na dve hodiny.
Po vybratí z mrazničky naservírujeme a ozdobíme rozpustenou čokoládou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: